Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Altijd ziek op vakantie? Zo komt dat!

Je hebt er weken naar uitgekeken en dan is het eindelijk zo ver: je gaat op vakantie! Dag twee van de vakantie neemt het echter een hele andere wending en word je ziek. Herkenbaar? Je bent niet de enige persoon die dit heeft. Er is namelijk een verklaring voor het feit dat mensen ziek worden op vakantie. Ben je benieuwd? Lees dan verder!

Vrijetijdsziekte

Ziek worden op vakantie wordt ook wel vrijetijdsziekte genoemd. Zo’n 3% van de Nederlandse bevolking heeft hier last van. De vrijetijdsziekte begint vaak met een koortsig en verkouden gevoel. Je bent moe en hebt heel erg het gevoel dat je toe bent aan rust. Vaak hebben mensen een drukke baan en veel sociale verplichtingen en komt de vakantie als geroepen.

Oorzaak vrijetijdsziekte

De stress die is ontstaan in dit drukke bestaan is de oorzaak van de vrijetijdsziekte. Stress kan namelijk een positief effect hebben op het lichaam. Wanneer er sprake is van een matige hoeveelheid stress, kan deze kwaaltjes onderdrukken. Hierdoor kun je efficiënt blijven werken en voel je je goed. Op het moment dat je op vakantie gaat, valt de stress weg en raak je uit balans. Je weerstand daalt en de kans op ziekte wordt groter.

 
 
 
 
 

Minder afleiding

Een andere reden voor dit fenomeen is dat mensen op vakantie weer aandacht hebben voor hun lichaam en zichzelf. Tijdens drukke periodes razen ze maar door en voelen ze de ongemakken niet. Op vakantie is er vrijwel geen afleiding meer en wordt de pijn en ziekte opeens voelbaar.

Omgeving en levensstijl

Tot slot spelen zaken zoals een andere omgeving en levensstijl ook mee bij het ontstaan van vrijetijdsziekte. Wanneer je op vakantie gaat ben je meestal in een andere omgeving. Zo kan de airconditioning van het vliegtuig of slechte ventilatie in het vakantiehuisje een ziekteopwekker zijn.

Daarnaast meten mensen zich vaak een andere levensstijl aan wanneer ze op vakantie zijn. Er wordt langer geslapen, meer alcohol gedronken en er is weinig sprake van een ritme. Dit zijn allemaal zaken die mee kunnen spelen.

Hoe kan het worden voorkomen?

Uiteindelijk heeft natuurlijk niemand zin om ziek te worden op vakantie. Om de vrijetijdsziekte te voorkomen is er dan ook maar één oplossing: zorg voor meer balans in je leven. Probeer drukke periodes te beperken en neem regelmatig rust. Plan naast je vakantie bijvoorbeeld ook een paar vrije dagen waarin je nergens heen hoeft en thuis kan uitrusten. Blijf een ritme aanhouden en verander je levensstijl niet in één dag.

Ben jij wel eens ziek op vakantie?