Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Stijve spieren bij het opstaan? 3 tips bij ochtendstijfheid

Je wordt wakker en net als de vorige ochtend, voel je dat jouw lichaam stijf is en vastzit. Je spieren voelen stram en je gewrichten zijn gevoelig. Wanneer je eenmaal bent opgestaan en de dag vordert, verdwijnen de klachten langzaam en voel je niet meer de behoefte er iets aan te doen. De volgende ochtend is het echter weer hetzelfde verhaal.

Herkenbaar? Dan heb jij misschien wel last van ochtendstijfheid, waarbij het gevoel van stijve spieren zeer sterk aanwezig is. We delen daarom achtergrond informatie en verschillende tips die jou kunnen helpen bij ochtendstijfheid en het leren omgaan hiermee.

Hoe ontstaat ochtendstijfheid?

Ochtendstijfheid kan verschillende oorzaken hebben. Een van de oorzaken kan zijn dat de spieren met name ’s nachts te weinig ontspannen. Dit komt vaak door langdurige stress en spanning. Deze ochtendstijfheid uit zich vooral in stijve spieren. Heb je meer last van je gewrichten? Dan zijn te weinig beweging en ouderdom vaak de oorzaak. Daarnaast kan een vochtige en koude omgeving ook bijdragen aan ochtendstijfheid, zorg daarom voor een prettig en gezond slaapklimaat in de slaapkamer.

Verschil spieren en gewrichten

De plek van de ochtendstijfheid is een belangrijke indicatie. Heb je hier vooral last van in de heup(en) knie(ën), duim of aan de eindkootjes van de vingers? Dan is er mogelijk sprake van gewrichtsklachten. Stijve spieren komen in het algemeen meer voor in de benen, armen, schouders en nek of rug.

Bij last van stijve spieren hebben we drie tips om de klachten te verminderen:
 

1. Zorg voor voldoende beweging

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Om ochtendstijfheid te voorkomen is het belangrijk om elke dag voldoende te bewegen. Dit houdt in dat je elke dag minstens een half uur in beweging bent. Denk hierbij aan wandelen en fietsen, maar ook sporten zoals zwemmen, tennissen of hardlopen. Door regelmatig te bewegen worden de spieren versterkt, wat de druk op de gewrichten verlaagt. Hierdoor zullen de stijve spieren in de ochtend geleidelijk afnemen.

 

2. Begin de dag met oefeningen in bed

Heb je toch regelmatig last van stijve spieren in de ochtend? Doe dan vlak nadat je wakker wordt een aantal eenvoudige oefeningen in bed. Het is de bedoeling dat je ontspant van deze oefeningen, dus houd het simpel en niet té fysiek inspannend. Goede voorbeeldoefeningen zijn het strekken van de benen of het maken van fietsbewegingen. De spieren en gewrichten kunnen zo rustig worden opgewarmd in de ochtend.

stijve spieren

3. Ontspan je lichaam onder de douche

Vind je het lastig om door je ochtendstijfheid uit bed te komen? Bij de gedachte aan een lekkere warme douche wordt dit makkelijker! Een warme douche is daarbij ook goed voor het ontspannen van de spieren. Maak je lichaam vervolgens op het einde van je douche of direct erna als volgt los:

  • Beweeg je gewrichten om ze los te maken
  • Buig een paar keer door je knieën
  • Draai je armen en schouders van voor naar achter
  • Draai rondjes met je polsen en enkels

Bonus: draai je ’s nachts een paar keer om

Deze tip werkt alleen als je wel eens wakker wordt ’s nachts. Is dit het geval? Draai je dan even om. Door de hele nacht in dezelfde houding te liggen, is de kans op ochtendstijfheid groter. Gemiddeld draaien mensen gemiddeld 40x per nacht. Dit zorgt voor een goede doorbloeding en helpt de spieren warm te blijven. Wanneer je regelmatig even draait, de armen in een andere positie legt of de benen strekt, zal de stijfheid afnemen.

Heb jij wel eens last van stijve spieren in de ochtend?

Meer tips om klachten van ochtendstijfheid te verminderen

Volg ons dan via Medinello Connect! Eenmaal per maand sturen wij meer informatie en tips op gebied van chronische pijn, zoals ochtendstijfheid of pijn aan gewrichten. Meld je hieronder aan voor M+ Connect: