Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Bewegen i.p.v. staand werken. 9 gezondheidsproblemen en 3 tips om dit te voorkomen.

De gevaren van lang achter elkaar zitten. Veel staan helpt niet, veel bewegen wel. 9 gezondheidsproblemen en 3 tips om dit te voorkomen.

 

Al langer is bekend dat lang zitten en weinig bewegen niet goed voor je is. Veel gezondheidsproblemen, zowel fysieke als mentale klachten, komen voort uit het lang achter elkaar zitten. Veel werkplekken waar voorheen gezeten werd, zijn inmiddels ingericht om staand te werken, de zogeheten ‘standing desks’ omdat dit gezonder zou zijn. Andere oplossingen werden bedacht tegen ‘zitziektes’ zoals het fietsen onder je bureau met een ‘deskbike’ of zitten op een ‘balance ball’, waarmee je een actieve zit zou afdwingen.

Nu is gebleken deze manieren om niet stil te zitten, maar actief achter je bureau bezig te blijven niet helpen tegen de ‘zitziekte’. Ze zijn beter dan helemaal niet bewegen achter je bureau, maar staan of bewegen in een zittende houding, zijn niet voldoende de gezondheidsrisico’s te verkleinen.

 

Wat zijn de gevaren ook al weer van lang achter elkaar zitten?

 

Deze gevaren, van lang achter elkaar zitten, blijken ook aanwezig bij mensen die lang achter elkaar zitten en tóch veel sporten.

 

Bewegen i.p.v. staand werken

 1. Kans op Diabetes type-2. De processen die op gang komen wanneer je actief wordt na het zitten, zijn heel belangrijk voor een gezonde bloedsuikerspiegel. Je lichaam reageert door lang en veel zitten, minder goed op het hormoon insuline. De bloedsuikerspiegel van iemand die veel zit, is daarom veel hoger dan bij iemand die veel beweegt gedurende de dag.

 

 1. Vertragen van de veroudering. Onderzoek toont aan dat veel bewegen de verouderingsprocessen in het lichaam vertraagt of zelfs tegen gaat. Het is dus nooit te laat om te gaan bewegen als je gewend bent veel te zitten.

 

 1. Toename van het gewicht. Door veel en lang zitten wordt de stofwisseling vertraagd. Je verbrandt minder dus slaat meer reserves op! Door vaak op te staan tijdens je zittende werk, verbrand je vet.

 

 1. Verhoogd cholesterol en verhoogde bloeddruk. De eerste minuten van het opstaan worden er lichamelijke processen op cel- en spierniveau geactiveerd, die invloed hebben op het verwerken van de bloedsuikerspiegel en het cholesterolniveau. Veel zitten veroorzaakt, door het gebrek aan het activeren van deze processen, een verhoogd cholesterol. Dit kan een verhoogde bloeddruk veroorzaken, wat een grote belasting is voor hart en bloedvaten.

 

 1. Mentale problemen als angst, stress en depressie. Lang zitten veroorzaakt niet alleen fysieke problemen, maar ook mentale klachten. De hersenen hebben, net als het lichaam, een goede doorbloeding, zuurstof en glucose nodig om goed te kunnen functioneren. Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel en lang achter elkaar zitten, ook al sporten ze daarnaast in hun vrije tijd veel, meer angst en stress ontwikkelen dan mensen die vaker bewegen gedurende de dag. Ook blijkt uit onderzoek dat mensen die weinig bewegen meer depressieve gevoelens ontwikkelen. Daarbij kan het twee kanten op; door depressieve gevoelens, wordt de energie bij mensen minder en door minder energie wordt er minder bewogen.

 

 1. Door vaak te bewegen blijft je hart gezonder. Actief sporten is niet eens nodig om dit effect te veroorzaken, wel veel bewegen gedurende de dag. Dit geldt vooral voor mensen boven de zestig jaar.

 

 1. Hoe meer men zit gedurende de dag, hoe slechter de slaapkwaliteit is.

 

 1. Verhoogde kans op vervroegd sterven en grotere kans op kanker. Uit verschillende literatuuronderzoeken blijkt dat de kans op vroegtijdig overlijden door aandoeningen als gevolg van langdurig zitten, veel hoger is dan bij mensen die regelmatig bewegen en niet lang achter elkaar zitten. Probeer eens bewust na te gaan hoeveel je zit per dag; op je werk, in de auto en ’s avonds voor de tv. Bovendien kunnen toxines (schadelijke stoffen) niet goed afgevoerd worden in het lichaam wanneer er lang achter elkaar gezeten wordt (tussen acht en twaalf uur). Dit geeft mogelijk een verhoogde kans op verschillende soorten kanker zoals onder andere darmkanker, longkanker en borstkanker, al zijn er nog niet veel onderzoeken gedaan naar de relatie tussen langdurig zitten en een verhoogde kans op kanker.

 

 1. Mensen die lang achter elkaar zitten en ook na hun werk thuis nog veel achter de tv of pc zitten, voelen zich over het algemeen minder goed in hun vel zitten dan mensen die dat niet doen.

 

Niet lang zitten, niet lang staan, maar vaker bewegen!

 

Het langdurig zitten vervangen door staan gaat helaas de bovenstaande problemen niet tegen. Vaker bewegen, de bloedcirculatie aanzetten en minder zitten wel. Probeer rekening te houden met de volgende tips.

 

 • Zet een wekker. Als je zittend werk doet, sta dan om de 20 minuten op om te bewegen. Even opstaan en een stukje lopen kan dan al genoeg zijn. Het beste is om niet langer dan drie uur per dag zittend werk te doen, maar helaas is dit vaak niet haalbaar.

 

 • Goede houding, meer bewegen en let op je ademhaling. Probeer tijdens het zitten een goede houding aan te nemen en zoveel mogelijk te bewegen. Beweeg je benen, draai je schouders, strek je rug en wissel zoveel mogelijk van houding en zorg dat je goed in- en uitademt.

 

 • Doe tussendoor vaker eenvoudige oefeningen zoals touwtjespringen, opdrukken of fietsen. Vier squats per twintig minuten zijn ook erg effectief. Yoga is ook een goede manier om tussendoor aan goede oefeningen te doen om je kracht en circulatie te stimuleren.

 

 

 

Bron:
·   Velde, J. van der. 2014. 15 nadelen van zitten en 11 simpele oplossingen- waarom we verouderen en depressief worden als we meer dan 8 uur per dag zitten. Geraadpleegd op 7 november 2017 van https://jessevandervelde.com/15-nadelen-van-zitten-en-11-simpele-oplossingen-waarom-we-verouderen-en-depressief-worden-als-we-meer-dan-8-uur-per-dag-zitten/