Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Chronische klachten na covid-19

Nu het einde van de pandemie rondom covid-19 in zicht lijkt, wordt de echte schade bekend. Veel mensen hebben dan ook chronische klachten overgehouden na een covid-19 besmetting. Dit wordt ook wel Long Covid genoemd (langdurige covid). Meer over chronische klachten na covid-19, de laatste onderzoeken en wat je aan je herstel kunt doen lees je in deze blog.

Langdurig klachten coronavirus

Ruim 1,7 miljoen Nederlanders zijn besmet (geweest) met het coronavirus. Van deze mensen heeft een groot deel acute klachten ervaren zoals:

  • Koorts
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Kortademig
  • Geur en reuk verlies

Bij een deel van deze mensen kunnen er restklachten blijven die vaak langdurig van aard zijn. Hierdoor ontstaan dus op termijn chronische klachten door het coronavirus. Dit zijn vaak klachten als; chronische vermoeidheid, hoofdpijn, conditieverlies, afname van algemene belastbaarheid en verminderde spiermassa.

Onderzoek naar long covid

Hoogleraar precisiegeneeskunde van longziekten aan de Amsterdam UMC Anke-Hils Maitland-van der Zee doet onderzoek naar de aanhoudende en langdurige klachten na covid. Maitland: ” Gelukkig hebben mensen die langdurig klachten houden meestal niet alle denkbare klachten tegelijk. Op het moment dat iemand covid-19 heeft, kan er schade ontstaan aan verschillende organen. Waar de schade ontstaat en hoe erg die is verschilt per persoon.” Zo zijn er ook diverse Facebook-groepen waarin corona patiënten die nog niet hersteld zijn elkaar helpen en ondersteunen. Uit reacties in deze groep blijkt dat sommige mensen maanden na hun besmetting nog steeds bezig zijn met revalideren en nog lang niet de oude zijn.

Herstellen van corona

Na een virus zijn mensen weken tot wel meerdere maanden meer moe dan normaal. Dit is bij het coronavirus ook zo. Dus wanneer jij corona hebt gehad heeft jouw lichaam tijd nodig om te herstellen. Om volledig te kunnen herstellen van corona zijn 4 dingen erg belangrijk:

Zo wordt het bijvoorbeeld aangeraden om extra eiwitten te eten. Deze zijn nodig voor het herstel van je longen na de besmetting. Daarnaast zorgen eiwitten voor het behoud en de opbouw van spieren en het afweersysteem.

Medinello post-covid herstelzorg traject

Ervaar je na je besmetting langdurige ernstige klachten en heb je het idee dat je dit niet zelf op kunt lossen? Dan kun je bij ons terecht bij ons post-covid herstelzorg traject. Een team van ervaren specialisten van Medinello staat voor je klaar en helpt je te leren omgaan met jouw klachten. Ze helpen je bij het herstel en het weer oppakken van jouw dagelijkse activiteiten. Ook geven ze je handvatten om te leren leven met de langdurige beperkingen of pijnklachten die je ervaart. Je kunt door je huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts doorverwezen worden.

Bekijk deze herstelzorg

 

Heb je nog vragen naar aanleiding van jouw corona gerelateerde klachten of over ons post-covid herstelzorg traject? Neem gerust even contact met ons op. We helpen je graag.

 

Meer informatie over chronische klachten en Long Covid?

Meld je dan aan voor Medinello Connect! We delen hier regelmatig meer informatie en tips voor een fijn en gezond leven, en delen informatie over Long-Covid. Ook houden we je graag op de hoogte van events en samenkomsten met andere gelijkgestemden. Meld je aan via de connectpagina of via het formulier hieronder ↴