Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

De kunst van het niks doen

In onze drukke maatschappij rennen we van hot naar her. Geen enkele minuut wordt verspild. Soms vergeten we hierdoor hoe fijn het ook alweer is om even helemaal niks te doen. Onze agenda’s blijven zich maar vullen en onze hoofden zijn nooit écht leeg. Het gevolg is een toename van stress en laat dat nou eens heel ongezond zijn. In deze blog daarom een pleidooi voor de kunst van het niks doen.

Altijd druk

“Tijd is geld” hoor ik vaak om me heen. Mensen voelen een enorme tijdsdruk en razen maar door. Al onze bezigheden hebben een doel en worden gedaan om iets te bereiken. Drie keer per week een yoga-les? Dat is goed tegen de stress! Elke dag een rondje wandelen door het bos? Goed voor de lichaamsbeweging! Zo zijn we altijd wel met iets ‘nuttigs’ bezig, terwijl het ontzettend belangrijk is om af en toe helemaal niks te doen.

Het nut van niksen

Niks doen is namelijk meer dan oké. Het lijkt soms wel alsof niks doen gelijk staat aan nutteloos zijn. Maar een uur per dag even helemaal niets uitvoeren, is alles behalve dat. Uit onderzoek is gebleken dat niks doen een zeer positieve invloed heeft op onze creativiteit. Misschien herken je dat wel: de beste ideeën komen op lege momenten onder de douche of tijdens een vakantie.

Creativiteit neemt af

In de huidige wereld zien we deze creativiteit helaas afnemen. Dit kan toeval zijn maar is waarschijnlijk een gevolg van de toenemende onrust onder mensen. Door elk luttele moment vol te stoppen, zijn we altijd aan het nadenken. Over het verleden, over de toekomst en zelfs over dingen die nooit gaan gebeuren. Social media speelt hierbij een belangrijke rol: the place to go wanneer je even moet wachten of wanneer je je verveeld.

Ga niks doen!

Ik wil je daarom aansporen om de komende tijd wat vaker niks te doen. Je zult versteld staan van hoe lastig dat kan zijn. Want met niks doen bedoel ik ook écht niks doen. Je kunt hierbij de hulp gebruiken van meditatietechnieken maar dit is niet noodzakelijk. Wel noodzakelijk is het wegleggen van je telefoon of laptop. Doe je eenmaal niks, dan zal je ervaren hoe heerlijk dat ook alweer was.

Tips om te niksen

Om je weer even kennis te laten maken met de wereld waarin niks gebeurt, heb ik een aantal tips om te niksen verzameld:

  • Ga offline
  • Zit buiten op een bankje
  • Ga een uurtje op de bank liggen
  • Staar een tijdje voor je uit
  • Wandel zonder doel
  • Start met meditatie

Vind jij het lastig om niks te doen? Of ben jij een ster in niksen?