Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

De vijf voordelen van yoga

Yoga kan een helende werking hebben en is daarom geschikt als beweging naast het revalideren. Naast lichaamsbeweging laat het je ook ontspannen en zorgt het voor een rustiger hoofd. Door bepaalde oefeningen te doen die voor jou relevant zijn, help je jouw lichaam en geest te herstellen. Benieuwd naar nog meer voordelen van yoga? Lees dan verder!

Iedereen kan yoga

Bij yoga gaat het niet om de beste zijn maar om de oefeningen te doen die voor jou het verschil maken. Doet een beweging pijn? Dan hoef je niet door te gaan. Je doet wat goed voelt en wat voor jou werkt. Yoga is dus voor iedereen, je hoeft niet over specifieke vaardigheden te beschikken.

Yoga geeft kracht

Door regelmatig aan yoga te doen, worden je spieren versterkt. Zo versterken staande houdingen de been- en buikspieren en werk je met zittende houdingen aan een stevige wervelkolom. Liggende houdingen zijn weer goed voor de rugspieren en zo werk je met yoga aan het hele lichaam. Je voelt je lichaam op een rustige manier sterker worden.

Yoga versterkt het immuunsysteem

Uit onderzoek is gebleken dat het beoefenen van yoga zorgt voor een versterking van het immuunsysteem. Door de bewegingen verandert er iets aan de gen-expressie. Tijdens yoga leer je bewuster ademen, waardoor de organen beter kunnen functioneren. Yoga is dus bevorderlijk voor je algehele gezondheid.

Yoga zorgt voor een goede nachtrust

Wanneer je last hebt van slapeloosheid is yoga het proberen waard. Yoga helpt namelijk om je beter om te leren gaan met stress waardoor je minder gaat piekeren. Slaapproblemen zijn vaak gerelateerd aan stress en angst. De gedachten blijven maar komen en je kunt moeilijk ontspannen. Yoga laat je focussen op de ademhaling en leert je ontspannen waardoor je makkelijker in slaap komt.

Yoga kan chronische pijn verminderen

Tot slot kan yoga chronische pijn verminderen. Chronische pijn kan verschillende oorzaken hebben en is daarom lastig te behandelen. De behandeling bestaat uit het leren omgaan met de pijn. Yoga kan hierbij helpen en de pijn verzachten. Ook kan het je helpen om bepaalde fysieke functies te verbeteren.

Houdingen voor herstel

Je bent nu misschien wel benieuwd hoe je met yoga aan de slag kunt gaan. Naast het boeken van een les bij een yogaschool kun je ook thuis al beginnen. De volgende yoga houdingen zijn bevorderlijk voor lichamelijk herstel.

Balasana

Deze houding wordt ook wel de kindhouding genoemd en laat de spieren ontspannen, ook vermindert het stress. Je kunt de houding als volgt aannemen:

  • Ga op je onderbenen zitten en spreid je knieën;
  • Laat je bovenlichaam zakken totdat deze op je bovenbenen rust;
  • Leg je voorhoofd op de grond en strek je armen vooruit;
  • Duw je stuitje naar achteren en voel de lengte in je wervels;
  • Ontspan en zak bij elke uitademing dieper in de houding;
  • Hou aan zolang jij je er prettig bij voelt. Het is effectief om minstens 30 seconden te blijven liggen.

Supta Virasana

Deze yogahouding helpt bij rugklachten en zorgt voor een goede spijsvertering. Je kunt de houding als volgt aannemen:

  • Ga op je onderbenen zitten, doe je knieën bij elkaar en spreid je voeten;
  • Ga tussen je voeten zitten en wen even aan deze nieuwe houding;
  • Steun op je armen en laat je rug richting de vloer zakken;
  • Ontspan je onderrug en blijf rustig liggen op de grond;
  • Blijf liggen zo lang als je je prettig voelt. Het is effectief om minstens 30 seconden te blijven liggen.

Ga jij aan de slag met deze yoga oefeningen?