Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Hoe kun je werk weer oppakken/door laten gaan als je fibromyalgie hebt?

Mensen die last hebben van fibromyalgie ervaren veel pijn en stijfheid in hun lichaam. Dit kan hen zo belemmeren dat het hun dagelijks activiteiten verstoord, waaronder werken. Door de pijn wordt het soms lastig om goed te functioneren. Het UWV stelt echter dat iemand met fibromyalgie mag en kan werken. Het is dus een moeilijke situatie. In deze blog vertellen wij er meer over en delen we ook een aantal tips.
 

Fibromyalgie en werken

Fibromyalgie en werken: het blijkt een lastige maatschappelijke discussie. Het UWV geeft aan dat patiënten met fibromyalgie in principe gewoon mogen en kunnen werken. Sommige patiënten ervaren echter zoveel pijn dat dit niet altijd lukt. Ook voelen mensen zich onbegrepen door deze uitspraak van het UWV. Het is een lastige situatie aangezien je pijn niet kunt meten. Hierdoor kan het UWV niet objectief aantonen dat er sprake is van een ziekte.
 

Werkgever informeren

In sommige gevallen kan er geen uitkering worden verkregen via het UWV en wordt iemand met fibromyalgie gewoon op het werk verwacht. In deze gevallen is het verstandig om de werkgever goed te informeren en bepaalde afspraken te maken. Het is hierbij van belang om de werkbelasting goed in kaart te brengen. De klachten van fibromyalgie kunnen namelijk per persoon verschillen en wisselen ook per periode.

Er zijn een aantal activiteiten die vaak als problematisch worden ervaren door mensen met fibromyalgie. Dit zijn de volgende activiteiten:

  • Zware fysieke werkzaamheden
  • Veel tillen en dragen
  • Langdurig staan
  • Herhalende bewegingen
  • Werken boven schouderhoogte

Het is daarom verstandig om de werkgever hierover in te lichten en te vragen of het mogelijk is om taken en daarmee houdingen af te wisselen, vaker pauzes in te lassen en de werktijden flexibel in te vullen.
 

Tips en handvatten: werken met fibromyalgie

Tot slot willen wij je nog een aantal tips en handvatten geven die wellicht bruikbaar zijn op de werkvloer. In veel gevallen willen mensen met fibromyalgie ook helemaal niet stoppen met werken, maar zoeken ze een manier om met de chronische aandoening om te gaan.

Onze tips:

  • Probeer de werkplek zo ergonomisch mogelijk te maken
  • Kijk naar mogelijkheden om de werkbelasting te verlagen, door bijvoorbeeld te wisselen van taken.
  • Bespreek de randvoorwaarden van je baan met jouw werkgever, zoals de werktijden en de werksnelheid.
  • Leer omgaan met je beperkingen op het werk.
  • Raadpleeg een fysiotherapeut voor de juiste begeleiding.

Ben jij iemand met fibromyalgie en belemmert het jouw werkzaamheden? Dan is ons programma ‘Gezond aan het werk’ wellicht iets voor jou. Hierin wordt de focus gelegd op het hervatten van het werk, acceptatie van de klachten en het verbeteren van de kwaliteit van leven.
 

Meer weten? Neem gerust even contact met ons op. Óf volg ons hieronder via Medinello Connect en ontvang 1x per maand updates over een gezond en vrolijk leven met Fibromyalgie en Chronische pijn.