Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Veerkracht. Meebuigen en terugveren helpen je groeien als persoon. 6 tips die je helpen je veerkracht te vergroten.

Om je goed te voelen over jezelf en goed te zijn voor anderen is het krijgen van veerkracht noodzakelijk. Om overeind te blijven in moeilijke tijden en om tot bloei te komen in goede tijden, is veerkracht nodig. Het vermogen om te herstellen van stressvolle momenten en tegenslagen, om positief en strijdbaar te blijven in moeilijke tijden. Veerkracht hebben betekent het vermogen hebben om niet in te storten, maar langzaam weer terug te veren naar jezelf of misschien wel naar een betere of wijzere zelf. Veerkracht betekent niet dat je altijd maar sterk hoeft te zijn. Integendeel, het betekent dat je in staat bent om tegenslagen en emoties te accepteren en te voelen zodat je ervan kunt groeien als persoon.

Hoe is jouw reactie als je wordt ontslagen? Als er iemand in je omgeving overlijdt of als je zakt voor een examen? Sommigen zullen zich uit het veld geslagen voelen, zich machteloos en lamgeslagen voelen. Krijgen niets meer uit hun handen en weten niet of het ooit nog goed komt. Anderen zijn ook boos, verdrietig of terneergeslagen, maar rapen zich weer bij elkaar om alles weer op de rit te krijgen. Het verschil zit ‘m in de veerkracht van mensen.

De volgende tips helpen je veerkracht te vergroten.

  1. Ga alleen met problemen aan de slag die belangrijk voor je zijn en richt je op de dingen waar je dankbaar voor bent. Zoek afleiding in de dingen waar je blij van wordt.
  1. Doe regelmatig aan sport en zorg voor genoeg ontspanning. Mediteer regelmatig om rust en stilte te creëren. We functioneren zonder mediteren ook wel, maar we functioneren beter vanuit kalmte en rust.
  1. Investeer in goede relaties. Durf anderen om hulp te vragen en je kwetsbaar op te stellen.
  1. Probeer dankbaar te zijn voor de tegenslagen. Probeer de tegenslag positief en optimistische te benaderen door in te zien dat jij er als persoon van groeit en leert.
  1. Besef dat uiteindelijk alles wel weer goed komt, ook als je dat zelf niet in de hand hebt. Vergelijk het met een steen die in rustig water gegooid wordt. Er ontstaan golven die alles in beweging brengt. Uiteindelijk worden de golven minder groot en wordt het water weer rustig. Zo wordt het ook als je emotioneel veekrachtig bent.
  1. Plan en werk vooruit. Door te bedenken wat je gaat doen als er weleens iets zou kunnen voorvallen waardoor je je werkzaamheden niet meer kunt uitvoeren of als er omstandigheden zijn die je ‘normale’ leven overhoop kunnen halen, heb je een rustiger gevoel en geeft je dat meer veerkracht. Een goede voorbereiding en goed anticiperen op veranderingen helpt je meer veerkracht en rust te hebben.

Meer veerkracht helpt je in een plezieriger en rustiger leven. Vecht niet tegen of vlucht niet voor tegenslagen, ze zijn onvermijdelijk. Dus kun je er maar beter zo veerkrachtig mogelijk mee omgaan. Met meer veerkracht, krijg je een mooiere toekomst, met meer rust voor jezelf en anderen.

Bron: