Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

De kracht van kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid maakt je authentiek en verbetert je relaties

We doen ons graag sterk, intelligent, perfect en krachtig voor naar de buitenwereld. Bang dat anderen je zwak vinden als je je onzekerheden toont. Je bent in de veronderstelling dat je zo meer verbinding maakt met de mensen om je heen, het tegenovergestelde effect is vaak de werkelijkheid. Zodra je je sterker, mooier en beter voordoet dan je bent of voelt zal je snel door de mand vallen. Andere mensen zullen je niet authentiek vinden, zich ongemakkelijk voelen in jouw omgeving en zullen zich minder voor jou openstellen.

Waarom het moeilijk is je kwetsbaar op te stellen

Zodra iemand zich kwetsbaar opstelt naar jou en zijn twijfels, onzekerheden of imperfecties aan je toont, vind je dat moedig, eerlijk en oprecht. Je ziet diegene echt zoals die persoon is. Toch vinden we het vaak moeilijk om het zelf te doen bij anderen.

Zodra je je emoties, je onzekerheden of je gedachten aan iemand laat blijken komt vaak het gevoel van schaamte om de hoek kijken. Je geeft jezelf bloot, je laat zien dat je niet perfect bent en je bent op dat moment enorm kwetsbaar. Kwetsbaar voor de reacties van de ander. Kwetsbaar omdat je je niet goed genoeg voelt, terwijl we juist die goedkeuring willen van andere mensen. Vaak willen we onszelf daarvoor beschermen en houden onze zwakheden, imperfecties en onzekerheden graag voor onszelf. Dat is eigenlijk best vreemd, want juist omdat iedereen ze heeft – niemand is perfect, iedereen heeft zwakke punten en iedereen heeft twijfels en onzekerheden- brengt het uiten van deze kwetsbaarheden meer verbinding. Door net te doen alsof je alleen maar sterk en perfect bent zal dat uiteindelijk je zelfvertrouwen en je zelfbeeld verslechteren en het zal je relaties met andere mensen niet ten goede komen.

Zodra je laat zien dat je ook maar een mens bent, gebeurt er bij de ander ook iets. Die persoon zal jou een prettig persoon vinden om bij te zijn en jou eerder vertrouwen en respecteren. Die persoon zal zich veiliger bij je voelen; er vindt een soort herkenning plaats. Je relatie met de ander gaat dan naar een ander niveau.

Tips die je kunnen helpen om kwetsbaarder te zijn

  1. Vertrouwen wanneer en bij wie. Verwar je kwetsbaar opstellen niet met dat iedereen alles van je hoeft te weten. Als je je kwetsbaarheden weet, maak dan een keuze aan wie je ze laat zien. Jij kiest zelf bij wie je je kwetsbaar opstelt en wie dichterbij je mag komen.

De relatie met iemand moet wel zodanig vertrouwd zijn dat je meer informatie over jezelf blootgeeft. Als je iemand net hebt leren kennen hoef je niet meteen bij de eerste kennismaking je grootste kwetsbaarheden te tonen. De verbinding met iemand zal stap voor stap gaan.

  1. Blijf dicht bij jezelf en stel grenzen. Op een kwetsbaar moment sta je open voor reacties van anderen. Soms kan iets jou persoonlijk raken. Laat iemand daarmee niet over jouw grenzen gaan. Praat vanuit jezelf, hoe jij je erbij voelt of hoe dat bij jou overkomt. Lees hier meer over in de blog Je grenzen aangeven.’

Je kwetsbaarheid zal je relaties versterken doordat je meer verbinding krijgt. De ander zal, omdat jij je kwetsbaar maakt, naar jou oprechter zijn en jou eerder vertrouwen. De persoon zal je moedig en sterk vinden dat je je zo opstelt en het fijn vinden dat je dat deelt; je laat zien dat je diegene dat toevertrouwt. Het is een onvermijdelijk onderdeel van het sociale leven.

Je kwetsbaar opstellen kun je leren en zegt iets over de persoonlijke groei die je hebt doormaakt in het leven. Het laat zien dat je jezelf goed kent, dat je zelfvertrouwen en mensenkennis hebt, omdat je je bewust bent van het feit dat de ander ook imperfecties en onzekerheden heeft.

Een inspiratiebron om meer te horen over de kracht van kwetsbaarheid is de presentatie van Brené Brown. Bekijk haar presentatie op: Ted.com

Bron: