Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Alles over fibromyalgie tenderpoints

Fibromyalgie is een vervelend pijnsyndroom. Mensen met fibromyalgie ervaren pijn in het lichaam, waarvoor geen directe oorzaak gevonden kan worden. De klachten van fibromyalgie kunnen plaatsvinden door het hele lichaam, maar zich ook concentreren op specifieke plaatsen. Desondanks moeten de klachten wijdverspreid zijn en langer dan 3 maanden aanhouden om van fibromyalgie te spreken.

Fibromyalgie is vaak te herleiden tot specifieke pijnpunten of gevoelige plekken in het lichaam. Dit worden ook fibromyalgie tenderpoints genoemd, ofwel drukpunten. De benaming komt voort uit het feit dat er een duidelijk waarneembare pijnreflex plaatsvind bij het uitvoeren van (lichte) druk op deze punten.

Fibromyalgie en tenderpoints

Uit langdurig onderzoek en samenwerking is aangenomen dat er 18 van deze fibromyalgie tenderpoints vastgesteld kunnen worden in het lichaam. In totaal zijn er meer dan 18 fibromyalgie tenderpoints, maar internationaal zijn is bepaald dat deze 18 punten standaard zijn bij een fibromyalgie test. De reden hiervoor is dat deze tenderpoints het meest voorkomend zijn bij mensen met fibromyalgie. Van origine werden tenderpoints gebruikt voor onderzoek naar fibromyalgie, maar later zijn deze onderdeel geworden van de diagnostiek. Meer daarover verderop in deze blog.

Overzicht fibromyalgie tenderpoints

De verschillende tenderpoints zijn ongeveer de grootte van een muntstuk en zitten verspreid over het lichaam, maar concentreren zich wel op enkele vaste regio’s van het lichaam, waaronder in de nek, de onderrug, de armen en de knieën. De afbeelding geeft deze zones weer.

Fibromyalgie tenderpoints

Tenderpoints vs trigger points

Binnen de wereld van fibromyalgie wordt een verschil gemaakt tussen tenderpoints en triggerpoints.

De zogenoemde triggerpoints (trigger = reactie) zijn spierknopen die slechts pijn doen indien er stevige druk op uitgevoerd wordt. De pijn straalt niet uit naar andere delen van het lichaam en zijn beperkt aanwezig in het lichaam. Vaak worden triggerpoints gediagnosticeerd bij overbelasting van spieren, waardoor verkramping of verharding plaatsvind.

Tenderpoints zijn specifiek gevoelige plaatsen voor fibromyalgie en kunnen reeds pijn doen bij zeer lichte druk en veelvuldig aanwezig zijn. Naast de vastgelegde 18 pijnpunten bij fibromyalgie kunnen er nog meer tenderpoints door het lichaam te vinden zijn.

De specifieke fibromyalgie tenderpoints bevinden zich:

  • De onderzijde van de achterkant van je schedel;
  • De schouderlijn, waar de nek in de schouder overgaat;
  • 5 cm onder de bovenste schouderlijn, op de schouderbladen;
  • Voorkant van de hals, richting de zijkanten;
  • Onder de hals, bij de connectie van het sleutelbeen en het borstbeen;
  • Aan de binnenkant van de ellebogen, onder de plooi;
  • Weerszijde van ruggengraat, ten hoogte van de navel;
  • De zijkant van je heupen, ten hoogte van de billen;
  • Aan de binnenkant van de benen, 2 centimeter boven de knieschijf.

Fibromyalgie test en indicatie

Voor fibromyalgie is het vaak onduidelijk of er echt een diagnose gesteld kan worden. Dit komt omdat er geen harde criteria zijn waarop de aandoening kan worden vastgesteld. De fibromyalgie tenderpoints zijn wel een hulpmiddel voor artsen en specialisten om de indicatie fibromyalgie te kunnen stellen.

Aan de hand van een score systeem en fysieke symptomen kan een uitslag worden gegeven die een aanleiding kan zijn tot diagnose. De test die gebruikt wordt bestaat uit een systeem van punten en normering om een pijnscore te bepalen. Het vaststellen van de significantie van de pijn wordt door een arts gedaan. Hierbij dienen er minimaal 11 van de vastgestelde 18 tenderpoints worden geïdentificeerd. Daarnaast zijn er nog andere aspecten die bepalen of de fibromyalgie gediagnosticeerd kan worden.

– Meer informatie over de fibromyalgie test

Let op: het wordt niet aangeraden om zelf conclusies te trekken aan de hand van enige online score. Het is hoogstens een hulpmiddel om samen met een (huis)arts of specialist uw klachten te bespreken.

Meer informatie over fibromyalgie?

Mogelijk heb je veel vragen aan de hand van de informatie over fibromyalgie. Neem gerust contact op met het team van Medinello om meer informatie aan te vragen. Is het nodig om een indicatie te stellen, dan maken wij een afspraak voor een screening.

Liever meer tips ontvangen over een gezond en fijn leven met fibromyalgie? Dan is Medinello Connect iets voor jou. 1 á 2 maal per maand sturen wij een update met tips, video’s en inspiratie hoe je positief met chronische pijn om kunt gaan.

Meld je aan