Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Graded Activity, hoe werkt dat precies?

Graded Activity is een therapievorm die is ontwikkeld voor mensen met chronische pijnklachten. Zij kunnen inactiviteit ervaren als gevolg van de langdurige klachten. Dit betekent dat ze niet meer durven te bewegen uit angst voor de pijn, wat vaak zorgt voor nog meer pijn. Mensen met deze klachten komen vaak terecht in een neerwaartse spiraal.

Een Graded Activity behandeling kan voor deze cliënten een uitkomst zijn omdat ze stapsgewijs hun activiteiten in tijd, hoeveelheid en intensiteit weer kunnen opvoeren. In deze blog vertellen we meer over deze vorm van therapie.

Wat is Graded Activity?

Graded Activity wordt ook wel een gedragsgeoriënteerde behandeling genoemd. Het is een behandeling die erop is gericht om de vicieuze cirkel, waarin mensen met chronische pijn terecht kunnen komen, te doorbreken. Met de behandeling kan de kwaliteit van leven voor een groot deel van cliënten met chronische pijn worden verbeterd.¹

graded activity

Tijdens de behandeling gaat de therapeut met de cliënt aan de slag om geleidelijk aan meer te bewegen in het dagelijks leven. In kleine stapjes wordt de conditie en belastbaarheid van de cliënt weer opgebouwd. De cliënt leert dat ondanks de chronische pijn bewegen niet slecht is voor het lichaam, maar het juist kan helpen.

Naast het bewegen is de behandeling ook gericht op het veranderen van de gedragspatronen van de cliënt. Tijdens de behandeling wordt de angst die is ontstaan voor bewegen langzaam weggenomen. De cliënt leert om te denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Op die manier kan men leren omgaan met de chronische pijn en wordt het dagelijks functioneren verbeterd.

Voor wie is Graded Activity?

De behandeling Graded Activity is voor mensen die last hebben van chronische pijn, maar ook voor iedereen die last heeft van klachten met betrekking tot bewegen en beweging probeert te vermijden.² Dit kan bijvoorbeeld na een ingrijpende operatie zijn, maar ook naar aanleiding van psychische klachten of bij langdurig verzuim van het werk.

Daarnaast is de behandeling ook geschikt voor mensen met recidiverende klachten. Dit zijn regelmatig terugkerende klachten in een bepaald deel van het bewegingsapparaat.

De Graded Activity revalidatiebehandeling is minder geschikt voor mensen die last hebben van een duidelijke angst voor letsel of beweging naar aanleiding van een trauma. Zij kunnen beter op een andere wijze worden behandeld. Ook is de behandeling niet erg geschikt als de patiënt zelf niet gemotiveerd is en niet bereid is tot gedragsverandering.

Behandeling met Graded Activity

De behandeling van Graded Activity is voor iedereen anders. Het is namelijk belangrijk dat het behandelplan op de persoon wordt afgestemd. Iedereen heeft andere behoeftes en weinig of veel tijd nodig om zijn of haar conditie en belastbaarheid op te bouwen. Tijdens de behandeling zal er dan ook een individueel schema worden opgesteld die past bij het niveau van de cliënt.

Aan de start van de behandeling zal de behandelend therapeut samen met de cliënt de situatie bekijken en een aantal persoonlijke doelen opstellen. Hier wordt meestal een tijdschema aan gekoppeld. Vervolgens wordt de behandeling gestart en gaat men aan het werk met de specifieke doelen. Nadat de doelen zijn behaald, kan de cliënt alles wat hij of zij heeft geleerd toe gaan passen in het dagelijks leven. In die periode is er uiteraard nog ondersteuning beschikbaar vanuit de therapeut en is er ook aandacht voor het voorkomen van of omgaan met een terugval.

De behandeling Graded Activity duurt gemiddeld 10 tot 14 weken. De daadwerkelijke behandelperiode is echter geheel afhankelijk van de persoonlijke situatie van de cliënt.

Heb jij wel eens eerder van de behandeling Graded Activity gehoord?

Mocht je er een vraag over hebben, neem dan gerust even contact met ons op! Of lees verder voor meer insights over chronische pijn en oplossingen:

Vaker informatie over chronische pijn ontvangen?

Dat zit je goed bij Medinello Connect! We delen hier regelmatig meer informatie en tips voor een fijn en gezond leven. Ook houden we je graag op de hoogte van events en samenkomsten met andere gelijkgestemden. Zo kun je bijvoorbeeld je gedachten laten gaan over de Graded Activity behandeling. Meld je aan via de connectpagina of via het formulier hieronder ↴