Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische pijn

Leer ons kennen

Graded Activity, hoe werkt dat precies?

Graded Activity is een therapievorm die is ontwikkeld voor mensen met chronische pijn. Zij kunnen inactiviteit ervaren als gevolg van de pijn. Ze durven niet meer te bewegen uit angst voor pijn, wat vaak zorgt voor nog meer pijn. De patiënten komen terecht in een neerwaartse spiraal. De Graded Activity behandeling kan hierbij een uitkomst zijn. In deze blog vertellen we meer over deze vorm van therapie.

Wat is Graded Activity?

Graded Activity is een behandeling die gericht is om de vicieuze cirkel, waarin mensen met chronische pijn terecht kunnen komen, te doorbreken. Tijdens de behandeling gaat de therapeut met de patiënt aan de slag om geleidelijk aan meer te bewegen. In kleine stapjes wordt de conditie weer opgebouwd. Je leert opnieuw dat bewegen niet slecht is voor je lichaam, maar het juist kan helpen.

Naast het bewegen is de behandeling ook gericht op het veranderen van gedragspatronen. De angst die is ontstaan voor bewegen wordt langzaam weggenomen en je leert te denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Op die manier kun je leren omgaan met de chronische pijn en wordt het dagelijks functioneren verbeterd.

Voor wie is Graded Activity?

Graded Activity is voor mensen die last hebben van chronische pijn, maar ook voor iedereen die last heeft van klachten met betrekking tot bewegen en beweging probeert te vermijden. Dit kan bijvoorbeeld na een ingrijpende operatie zijn, maar ook naar aanleiding van psychische klachten.

De behandeling is minder geschikt voor mensen die last hebben van een duidelijke angst voor letsel of beweging naar aanleiding van een trauma. Ook is de behandeling niet erg geschikt als de patiënt zelf niet gemotiveerd is en niet bereid is tot gedragsverandering.

Behandeling Graded Activity

De behandeling van Graded Activity is voor iedereen anders. Het is namelijk belangrijk dat het behandelplan op de persoon wordt afgestemd. Iedereen heeft andere behoeftes en weinig of veel tijd nodig om op te bouwen. Tijdens de behandeling zal er dan ook een individueel schema worden opgesteld die past bij jouw niveau.

Aan de start van de behandeling zal de therapeut samen met jou de situatie bekijken en een aantal persoonlijke doelen opstellen. Hier wordt meestal een tijdschema aan gekoppeld. Nadat de doelen zijn behaald, kun je alles wat je hebt geleerd toe gaan passen in het dagelijks leven. In die periode is er uiteraard nog ondersteuning beschikbaar vanuit de therapeut.

Heb jij wel eens eerder van Graded Activity gehoord?