Alleen zijn betekent op jezelf zijn aangewezen. Zelf beslissingen nemen, bezig zijn met jezelf. Je bent samen met je gedachten en gevoelens, waarbij je ze niet hoeft te delen met anderen. Waar de een dit juist heel prettig vindt en tevreden kan zijn met zichzelf, probeert de ander alleen-zijn te vermijden omdat het niet prettig aanvoelt. Sommigen denken dat geluk afhangt van een ander en gaan op de vlucht om niet alleen te hoeven zijn. Het is gezelliger met anderen, je hoort erbij, je zoekt erkenning voor wie je bent. Zodra je op jezelf bent aangewezen voelt dat anders en wordt dit, door de buitenwereld, onterecht, vaak geassocieerd met ongelukkig of eenzaam zijn.
Continu zorgen dat je niet alleen bent, ontstaat vanuit onrust van binnenuit. Het kan vluchtgedrag zijn om niet met je eigen gevoel en gedachten in contact te staan. Misschien komt het voort uit de angst voor eenzaamheid en het gevoel dat het geluk ergens anders te vinden is. Misschien is het onbewust niet met jezelf geconfronteerd willen worden. Dit vluchtgedrag, om zelf geen onrust te hoeven voelen, kan vroeg of laat fysieke en mentale problemen geven en is zeker geen oplossing voor geluk.
Vluchtgedrag zie je vaak terug in het plannen van veel afspraken. Nooit thuis zijn, behalve als je bezoek krijgt. Na een drukke werkdag, een afspraak plannen met vrienden. Na het beëindigen van een relatie, direct op zoek naar een nieuwe relatie. Zodra je alleen bent, direct de telefoon pakken om iemand te spreken. Allemaal voorbeelden om niet alleen met jezelf te hoeven zijn.
De onrust van binnenuit komt vaak voort uit ontevredenheid, verveling, zorgen, problemen, angst of teleurstelling en daar komt een bepaalde emotie uit voort. Door deze emoties uit de weg te gaan, door altijd afleidingen te zoeken en de oorzaak ervan niet onder ogen te komen, blijft dit even hard terugkomen op het moment dat je alleen bent. Door problemen, zorgen of ander onbehaaglijk gevoel te vermijden, ga je vaak over je eigen grenzen en zal je geen innerlijke rust vinden. Sterker nog, je zal fysiek en mentaal steeds minder energie krijgen, omdat je rust en ontspanning nodig hebt om te kunnen functioneren.
Geluk vind je in jezelf door op onderzoek uit te gaan wat jij graag wilt, waar je interesses liggen, wat jouw waarden en normen zijn, wat jij belangrijk vindt. Zonder mening of invloed van anderen leer je eigen beslissingen te nemen die bij jou passen. Je zal meer zelfkennis krijgen; erachter komen wie je bent en wie je wilt zijn. Dit kan soms ‘eng’ zijn omdat het onbekend terrein is, maar uiteindelijk geeft het meer zelfvertrouwen, eigenwaarde, weet je jezelf beter te accepteren en respecteren en geeft het rust en meer geluk.