We moeten zoveel, maar van wie nou eigenlijk? Het veroorzaakt stress en heeft een negatieve lading. Dus haal het ‘moeten’ eraf voor een plezieriger leven.
Ik moet de was nog doen, ik moet naar mijn werk, ik moet de kinderen naar school brengen, we moeten naar dat feestje. Ik moet klaarstaan voor die vriendin die het moeilijk heeft. De auto moet gewassen. Het huis moet schoon.……Herkenbaar? Al dat moeten geeft stress, zorgt ervoor dat we ons gejaagd voelen en heeft alles te maken met het feit dat we onszelf te veel opleggen. Dat alles er perfect uit moet zien en de mensen om je heen tevreden moeten zijn.
Het zorgt voor een te volle agenda, dat je wordt geleefd in plaats van dat je geniet van het moment. Je bent bezig met punt een op je to-do-lijst en in je hoofd ben je al bezig met dat tweede punt dat ook vandaag nog even moet. Op het moment dat de stress te groot wordt zegt iemand tegen je: ‘je moet er even tussenuit. Je moet genieten of je moet goed voor jezelf zorgen.’ De buitenwereld doet er op die manier nog een schepje bovenop. Je blijft op die manier in strijd met jezelf. Dit kost boordenvol energie en maakt je leven minder plezierig.
Door het moeten eraf te halen, stop je een strijd die je met jezelf voert.
Maar hoe doe je dat? Haal het ‘moeten’ eraf en maak er ‘mogen’ van en uiteindelijk ‘willen’.
- Mogen maakt positiever en minder dwingend. Je mag de was doen. Je mag naar je werk. Je mag de kinderen naar school brengen. Je mag naar dat feestje. Dit kinkt gelijk anders want van wie moet je nou eigenlijk alles? Als iemand iets tegen een ander zegt als: ‘je moet dit vandaag even doen.’ Dan is je reactie vaak: ‘Ik moet niks.’ Waarom zou je jezelf dan wel al dat moeten opleggen? Zodra je iets mag of zelfs wil maakt dat alles positiever en minder dwingend.
- Plan je agenda minder vol. Zeg op de uitnodiging van dat feestje dat je waarschijnlijk niet komt. Dit mag en kun je prima uitleggen als je zegt dat je het veel te druk hebt en dat je ruimte nodig hebt. In principe ga je niet, je moet er niet naartoe, maar je mag er uiteindelijk alsnog naartoe gaan. Waarschijnlijk geeft het gevoel dat je naar dat feestje mag en niet moet al veel minder druk op je schouders en krijg je juist veel zin in dat feestje, waardoor je toch besluit te gaan. Het is ineens niet te veel meer.
- Mogen moet willen worden. Natuurlijk zijn er een heleboel dingen die moeten. Je moet nou eenmaal werken om geld te verdienen. Je moet je rekeningen wel betalen. Om de dwingende lading te verkleinen kun je er mogen van maken. Maar ja: ‘ik mag de rekeningen betalen’. Dat geeft een heel andere lading die misschien ook niet helemaal juist voelt. Je vraagt je misschien af van wie dat dan wel mag. Alsof de kracht van het woord ‘mogen’ een afhankelijkheid bij iets of iemand anders legt, alsof iemand je toestemming geeft. Maak van het woord ‘mogen’ eens ‘willen’. Dat geeft de juiste lading. Je wilt geld verdienen om een dak boven je hoofd te hebben. Je wilt boodschappen doen, om vanavond te kunnen eten. Je wilt de kinderen halen, omdat je hun verhalen graag hoort over wat ze vandaag geleerd hebben.
‘Ik moet niks, ik mag alles en zo wil ik het (Diemel, M.)’
Bron: