Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Je hebt geen goedkeuring nodig van anderen om je goed te voelen over jezelf.

Een compliment krijgen of horen van een ander dat je het goed doet, vindt iedereen fijn zo nu en dan. Maar wat nou als je een opdracht gedaan hebt voor je werk of je hebt iets georganiseerd, waar je zelf trots op bent, maar niemand zegt dat je het goed gedaan hebt?

Ga je je dan minder trots of voldaan voelen? Ben je er dan toch een beetje minder blij mee? Het is jammer en niet nodig dat jouw gevoel, over wat jij doet, afhankelijk is van de goedkeuring van een bepaald persoon.

Het is ook niet zo vreemd dat we de goedkeuring van een ander nodig hebben. Het is al met de paplepel ingegoten. Vroeger op school, als je iets gemaakt had, was het pas echt mooi als het ook door de leraar goedgekeurd werd. Als je iets getekend had, was het pas echt mooi als ook je ouders het mooi vonden. Nu we volwassen zijn blijven we de goedkeuring buiten onszelf zoeken. Sociale media zijn er bij uitstek geschikt voor. Laten zien hoe goed je er uitziet, hoe goed je tuin erbij staat, hoe mooi je vakantiebestemming. De goedkeuring door het aantal likes, geeft je de bevestiging voor je mooie tuin, hoe mooi je zelf bent of hoe goed je je vakantiebestemming hebt uitgezocht. Maar hoe voel je je als je geen of weinig likes krijgt? Krijg je dan het gevoel dat je er niet toe doet, dat je er niet goed uitziet of dat je niet meetelt?

5 tips en openbaringen om zonder de goedkeuring van anderen gelukkig, tevreden en zelfverzekerd te zijn.

 

  1. Leid je eigen leven en niet het leven dat anderen van je verwachten. Vraag jezelf af waar je echt blij mee bent en wat je in je leven doet omdat je het zelf wilt. Aan wiens verwachten probeer je te voldoen?

 

  1. Zorg dat iemand anders ook uit zichzelf de goedkeuring aan zichzelf geeft. Heeft je kind een mooi creatief kunstwerk gemaakt en vraagt het om jouw goedkeuring? Heeft je kind net een voetbalwedstrijd gehad en vraagt hij aan jou of hij goed gespeeld heeft? Stel de vraag eens aan je kind terug wat hij of zij er zelf van vindt. Waarom hij die kleur heeft gebruikt in het kunstwerk en of hij zelf tevreden is over de wedstrijd. Misschien dat je kind uit zichzelf verbeteringen aangeeft of misschien is het goed zoals het is.

 

  1. Blijf jezelf. Hoe meer goedkeuring je van anderen nodig hebt, hoe onzekerder je zelf bent. Misschien ga je je wel anders gedragen dan je bent om de goedkeuring van anderen te krijgen. Geef jezelf die goedkeuring. Heb zelfvertrouwen in jezelf of werk aan meer zelfvertrouwen.

 

  1. Je gemoedstoestand bepaalt hoe je iets ziet. Ben bewust van het feit dat wat je waarneemt, meer over jezelf gaat dan over wat je ziet. Als je wat ziekjes bent of je bent erg moe, kijk je anders tegen de dingen aan. Je bent misschien meer prikkelbaar of eerder geïrriteerd. Dat kan een ander ook hebben met betrekking tot jou. Krijg je voor jouw gevoel onterecht kritiek of geen goedkeuring, dan heeft diegene misschien zijn dag niet of bekijkt vandaag de dingen anders.

 

  1. Je reflecteert je eigen tekortkomingen vaak op een ander. Als je iemand afkraakt om wat hij of zij doet, is dat vaak om jezelf beter te voelen en je eigen onzekerheid onder stoelen en banken te schuiven. Heb jij een goed gevoel over iets wat je hebt gedaan en kraakt iemand het af? Relativeer dit en besef dat het meer over de ander zegt dan over jou.

 

  1. Richt je vooral op hoe jij het ervaart en zorg ervoor dat jouw ervaring goed is. Dat is het enige waar je zelf iets aan kunt doen. Je hebt geen invloed op hoe anderen erover denken. Zorg dat je zelf plezier beleeft aan datgene wat je doet.

 

 

Het wil niet zeggen dat wat anderen ervan vinden je niets kan schelen, maar ben je ervan bewust dat je eigen gevoel het belangrijkste is. De goedkeuring niet krijgen of zelfs afkeuring krijgen, zegt vaak meer over de ander dan over jou. Het blijft fijn om soms een compliment te ontvangen, maar je bent er niet afhankelijk van.

 

 

Bron: