Veel mensen beleven te weinig plezier, hebben te veel te doen en te veel afleidingen. Het is niet voor niets dat er een trend ontstaan is waarin minimalisme en de eenvoud nastreven een behoefte is. We willen meer rust, overzicht en meer geluk.
We leven in een consumptiemaatschappij waarin kopen, kopen en nog meer kopen heel gewoon is. Ondertussen verzamelen we steeds meer spullen, waar we ons huis mee vol stouwen, kopen we een groot huis waar nog meer in kan en hebben we minimaal twee auto’s voor de deur staan omdat het zo handig is. We krijgen van al dat kopen een kortstondig geluksgevoel doordat er een stofje, dopamine, vrijkomt in ons lichaam. Net zoals bij het kopen van iets, komt dopamine ook vrij bij het lezen van sociale media en werkt dit verslavend. We worden overspoeld door informatie en spullen en dit veroorzaakt minder ruimte in je hoofd, waardoor je minder creativiteit kan ontwikkelen. Je voelt je minder gelukkig en krijgt het gevoel dat je minder leeft.
Wat brengt het je om spullen weg te doen?
Het wegdoen van spullen en minimalistisch leven geeft rust in je hoofd, geeft je overzicht en maakt het makkelijker je te focussen op datgene wat je echt belangrijk vindt.
- Rust, vrijheid en minder zorgen. Het geeft rust omdat er minder chaos om je heen is. Hoe meer spullen je hebt, hoe meer onderhoud en aandacht die spullen nodig hebben. Als opruimen, schoonmaken en het onderhouden van spullen het liefste is wat je doet, houd dan vooral al die spullen. Wil je liever genieten van je gezin, je familie of vrienden, van de natuur of van het lezen van een goed boek, dan is ontspullen een luxe. Het geeft je vrijheid en ruimte.
- Overzicht van wat echt belangrijk voor je is. We hebben graag overzicht over ons leven. Het leven is al onvoorspelbaar genoeg en controle houden over je leven is een illusie. Toch helpt ontspullen je overzicht te vergroten. Je hoeft je alleen maar bezig te houden met de spullen waar je het meest om geeft, de spullen die voor jou essentieel zijn en (emotionele) waarde hebben.
- Focus op één taak. Omdat je je aandacht minder hoeft te verdelen over verschillende spullen, kun je je focussen op díe taak die voor jou prioriteit heeft en die taak ook goed afronden. Na iedere taak kun je je weer focussen op een nieuwe taak. Je hoeft geen zes dingen tegelijk te doen, die stuk voor stuk net niet helemaal afkomen. Het kunnen uitvoeren van een taak zonder stress, zonder achter de feiten aan te lopen.
- Kleiner wonen. Kleiner wonen en dus minder maandelijkse kosten hebben, is tegenwoordig de trend. Een kleinere hypotheek en meer geld overhouden voor de bezigheden die jou het meest blij maken in het dagelijks leven. Het is niet voor niets dat er een nieuwe beweging is ontstaan waarin het wonen in tiny houses steeds populairder wordt. Steeds meer gemeenten gaan hierin mee, zodat vooral jonge, alleenstaande mensen, hypotheekvrij en duurzaam kunnen wonen. De huisjes zijn zo ingericht dat zodra er nieuwe spullen aangeschaft moeten worden, er iets anders uit moet vanwege ruimtegebrek. Het verplicht je tot het behouden van weinig spullen.
Hoe begin je met het verwijderen van materiële ballast?
Zie jij ook door de hoeveelheid spullen niet meer wat je het liefste doet en voel je je erdoor overweldigd? Begin met opruimen en doe weg waar je geen gevoel bij hebt. Houd de spullen een voor een in je hand en vraag je af of je ze echt nodig hebt, wat je er nog mee doet en of je ze nu zou kopen als je het in de winkel zou zien liggen.
Verwijder al het onnodige en maak je leven rustiger, overzichtelijk, meer ontspannen en leuker.
Bron:
Growthinkers, 2017. Waarom zou je ontspullen? Geraadpleegd op 17-07-2017 van http://www.growthinkers.nl/ontspullen/.
Internetredactie Margriet, 2017. Ontspullen: doe je mee? 14x handige tips die helpen. Geraadpleegd op 17-07-2017 van https://www.margriet.nl/wonen/ontspullen-14x-handige-tips/.