Hypermobiliteit en fibromyalgie, twee termen die voor velen redelijk bekend zijn. Maar wat heeft nu daadwerkelijk met spieren te maken en wat met de banden en hoe houden deze twee aandoeningen verstand tot elkaar? Je leest het in deze blog.
Je hebt er vast wel eens van gehoord: hypermobiliteit. Maar wat is het nu daadwerkelijk? Hypermobiliteit is een (erfelijke) aandoening in het bindweefsel. Bij hypermobiliteit zullen de banden en pezen in jouw lichaam bij aanspanning zich minder aanspannen dan bij anderen, zo ontstaat er rek in de banden. Het gevolg hiervan is dat de gewrichten verder kunnen bewegen dan zou moeten of dat je ze zelfs kunt overstrekken. Hypermobiliteit is een aangeboren aandoening waarbij er sprake is van een afwijking in het collageen. Collageen is het eiwitbestanddeel van bindweefsel en kraakbeen. Door deze afwijking ontstaat er een andere samenstelling waardoor de kapsels en banden gemakkelijk overrekken of kunnen scheuren.
Ook fibromyalgie is een aandoening die te maken heeft met het bindweefsel en de spieren. Zo is er bij fibromyalgie sprake van pijn in de spieren. Het is een chronisch gegeneraliseerd pijnsyndroom waar in het lichaam geen directe oorzaak voor gevonden kan worden. Om van fibromyalgie te kunnen spreken moeten de klachten langer dan drie maanden aanhouden en moet er sprake zijn van wijdverspreide pijnklachten. Symptomen die patiënten met fibromyalgie vaak ervaren zijn:
Wanneer je last hebt van hypermobiliteit (een zwak bindweefsel) en fibromyalgie ontstaan er vaak specifieke pijnklachten in de spieren die niet altijd erkend worden door de artsen. Vaak wordt er gezegd dat je last hebt van een van de twee aandoeningen. Patiënten met beide aandoeningen kampen vaak met veel pijn door het hele lichaam in plaats van op de veel voorkomende plekken in het lichaam bij fibromyalgie. Wanneer je last hebt van beide aandoeningen worden de spieren continue overvraagd omdat ze de gewrichten bij elkaar moeten houden (omdat de banden dit niet genoeg doen). Vervolgens worden de pijnklachten door fibromyalgie weer verergerd.
Tevens zorgt de combinatie van fibromyalgie en hypermobiliteit ervoor dat de spieren in jouw lichaam sneller vermoeid zijn. Zo is er meer tijd nodig om de spieren weer ‘op te laden’. Met name de spieren in het bewegingsapparaat moeten extra hard werken. Pijn in de rug, bekken of het hoofd is hiervan dan ook vaak een gevolg.
Zowel bij fibromyalgie als bij hypermobiliteit is er geen kant en klare oplossing die de klachten kan verhelpen. Zo kun je bijvoorbeeld wel je spieren trainen om de fibromyalgie tegen te gaan maar daar wordt het bindweefsel niet sterker van. Wat je wel kunt doen zetten wij voor je op een rijtje:
Hoewel een zware training voor de spieren misschien niet het meest verstandige is om te doen is beweging toch noodzakelijk. Dit komt met name door de fibromyalgie wat de spieren verstijft wanneer ze niet in beweging blijven. Daarom is het aan te raden dagelijks een stukje te wandelen of te fietsen.
Bij de combinatie van fibromyalgie en hypermobiliteit is gezond eten en drinken van groot belang. Het eten van geraffineerde suikers en toegevoegde stoffen wordt daarom afgeraden. Het zelf bereiden van je eten met verse voedingsmiddelen is daarom erg belangrijk. In kant-en-klare soepen, sauzen en bijvoorbeeld gekruid en/of gepaneerd vlees zitten veel van deze toegevoegde stoffen. Naast dat het goed is voor de fibromyalgie en hypermobiliteit is het natuurlijk ook lekkerder om alles zelf te bereiden met verse ingrediënten. Een win-win situatie dus.
Kou en vocht zijn niet alleen slecht voor mensen met reuma maar ook voor mensen met een zwak bindweefsel (hypermobiliteit) en fibromyalgie. Hoewel het in Nederland natuurlijk niet altijd mogelijk is de kou en vocht te vermijden zijn er toch dingen die je zelf kunt doen. Zorg daarom vooral in de herfst en winter voor warme kleding en houd vooral je handen en voeten goed warm. Daarnaast is het aan te raden een weerstation in huis te nemen, hiermee kun je de luchtvochtigheid in huis meten en dus maatregelen treffen wanneer er teveel vocht in de ruimte is.
Dat zit je goed bij Medinello Connect! We delen hier regelmatig meer informatie en tips voor een fijn en gezond leven zonder pijn. Ook houden we je graag op de hoogte van events en samenkomsten met andere gelijkgestemden. Meld je aan via de Connect pagina of via het formulier hieronder.