Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Omgaan met tegenslagen: hoe doe je dat?

Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken: tegenslagen. Ze zijn onderdeel van ons leven en het is de kunst om er goed mee om te leren gaan. Maar hoe doe je dit precies? Een tegenslag kan je overvallen of onzeker maken. In deze blog bespreken we dit onderwerp en vertellen we hoe je het beste om kunt gaan met tegenslagen.
 

Zelfcompassie

Wanneer we te maken krijgen met een tegenslag, zijn we geneigd om hard te zijn voor onszelf. Je vraagt je af hoe dit heeft kunnen gebeuren, of je niet iets anders had moeten doen of hoe je het had kunnen voorkomen. Kritisch zijn naar jezelf is echter niet de oplossing. We kunnen beter lief zijn voor onszelf en onszelf de liefde geven die je ook aan een vriend toewenst.

Dit wordt ook wel zelfcompassie genoemd. Het houdt in dat je lief bent voor jezelf maar ook dat je beseft dat je niet de enige bent die een zware tijd heeft en dat minder gelukkige periodes onderdeel zijn van het leven. Zo kun jij jezelf leren om de situatie en je gevoelens te accepteren en je er niet door mee te laten slepen.

Heb je er last van dat je te weinig zelfcompassie hebt? Dan kan dit zijn omdat het een slechte gewoonte is geworden. Onze blog over “hoe kom je van slechte gewoontes af” is dan interessant om te lezen!
 

Tijdelijkheid

Naast zelfcompassie kan het bij tegenslag helpen om je te beseffen dat de situatie tijdelijk is. Alles in het leven gaat voorbij, zowel de gelukkig als minder gelukkige momenten. Het zal tijd kosten maar de gevoelens die je nu hebt, zullen over een tijdje weer anders zijn. Deze realisatie helpt veel mensen om de situatie te relativeren. Door het in een groter perspectief te plaatsen kun je de situatie beter accepteren.
 

Leren

Naast dat een tegenslag negatieve gevoelens met zich meebrengt, kun je er in veel gevallen ook iets van leren. Zo kan een tegenslag ervoor zorgen dat je anders naar het leven gaat kijken en keuzes maakt die je daarvoor niet had gedurfd. Probeer daarom ook altijd het positieve te zien van een tegenslag. Dit hoeft niet direct maar mag ook pas na een tijdje. Ga bijvoorbeeld vaker naar buiten om rustig na te denken in de frisse lucht. Door in de tegenslag op zoek te gaan naar een les, wordt de situatie vaak een stuk dragelijker.
 

Steun zoeken

Tot slot is het goed om steun te zoeken in je omgeving. Je hoeft het echt niet alleen te doen! Vraag om hulp bij familie, vrienden of een professionele therapeut en praat over jouw situatie. Dit geeft je ook vaak weer nieuwe inzichten en een gevoel van veiligheid. Hulp vragen kan heel bevrijdend werken en helpt je om de tegenslag een plek te geven.

Kun jij goed omgaan met tegenslagen?