Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Sneller je doel bereiken, wat je doel ook is. Heb vertrouwen, focus en schakel afleidingen uit.

Geen dag hoeft een nutteloze dag te zijn, toch kan je dag opgevuld raken met activiteiten die aan jouw ontwikkeling niets toevoegen. Soms, is het heerlijk om even ‘niets’ te doen [lees ook blog 3 De positieve effecten van rust in je hoofd en 5 tips om rust te krijgen], maar dát kan dan ook het doel zijn; op dat moment genieten.

Misschien zit je aan het eind van de dag moe op de bank en realiseer je je dat je te lang op sociale media hebt gezeten vandaag of dat je niet hebt kunnen doorwerken omdat je steeds onderbroken werd door de hoeveelheid mails. Verleidingen laten je afdwalen van wat je wilt doen en wie je wilt zijn. Een doel hoeft niet altijd te zijn dat je iets af moet ronden die dag, maar kan ook een richting zijn in hoe je wilt leven. Wil je afvallen? Dan kun je als doel hebben om de fiets in plaats van de auto te pakken vandaag. Het wil niet zeggen dat je vandaag ook kilo’s kwijtraakt, maar je hebt wel meer aan beweging gedaan om een gezonder leven te starten. Wil je beter worden in tennissen? Dan kun je beter de focus leggen op het oefenen van deze vaardigheid op een tennisbaan dan deze sport op tv te gaan kijken.

Uiteindelijk zal iedereen een vorm van ontwikkeling willen doormaken; je hebt bepaalde interesses waar je meer over wilt weten, je hebt bepaalde wensen in het leven, je wilt die vaardigheid nog iets beter kunnen of nog meer kunnen genieten.

De doelen bereiken die voor jou belangrijk zijn, zijn eenvoudiger te bereiken met de volgende tips.

  1. Zorg ervoor dat je voor jezelf duidelijk hebt wat je wilt. Misschien weet je heel goed wat je niet wilt. Veel mensen lukt het niet om te bereiken waar ze naar verlangen. Wil je jouw droombaan hebben, dan moet je wel voor ogen hebben wat dat dan is. Wat maakt die baan voor jou een droombaan? Probeer dit zo gedetailleerd mogelijk te krijgen en op te schrijven. Hierdoor worden de dromen die je hebt concreet gemaakt. Dit kun je natuurlijk ook toepassen bij andere doelen die je hebt in het leven. Maak het doel concreet en beschrijf wanneer voor jou het doel succesvol bereikt is.
  1. Bind je niet te veel aan een bepaald plan en luister naar je gevoel. Soms lopen de dingen niet helemaal volgens jouw plan en is de teleurstelling groot wanneer je je doel niet bereikt op die manier. Dit werkt demotiverend. Soms komt de oplossing uit een onverwachte hoek die niet in jouw plan voorkwam, dus blijf erin geloven. Luister naar je gevoel als je denkt aan wat je wilt bereiken. Word je blij van het idee dat je weer een normale dag, de normale dingen kunt doen zonder pijn? Of kun je het gevoel naar voren halen als je jouw droombaan hebt? Probeer dit gevoel dan iedere dag, niet een keer, maar ieder uur, te ervaren. De emotioneel verbinding die je op die manier maakt met jouw doel, laat je ervaren hoe het is om het te bereiken en stimuleert je positief.
  1. Doe essentiële dingen in minder tijd. Ben je op het moment bezig met dingen die jou niet verder helpen je doel te bereiken en je alleen maar afleiden? Heb je te veel administratieve rompslomp? Zit je uren op sociale media? Ben je eindeloos bezig met je mail? Ben je taken aan het uitvoeren omdat je ze altijd zo gedaan hebt of omdat je geen ‘nee’ kunt zeggen, al voegt het niets toe? Schrap of minimaliseer deze activiteiten zo veel mogelijk. Maar ja, die mail moet toch een keer beantwoord worden? Dat klopt, maar neem dan efficiënt en kort de tijd om dit te doen en werk ze in een keer weg. Laat je niet verleiden om over een uur weer ergens op te reageren, morgen is er weer een moment dat je al je mails beantwoordt.
  1. Geef jezelf een deadline. Soms helpt het je om je doel een bepaalde tijd te geven. Je werkt en focust je in die tijd naar jouw doel. Je zal merken dat je in een kortere tijd, meer kunt. Het geeft voldoening en een gevoel van zingeving als je goed en nuttig bezig bent en de vorderingen ziet.
  1. Doe elke dag iets wat jou zelf een betere toekomst geeft en wat je helpt je doel te bereiken. Dit kan van alles zijn zoals een appel eten in plaats van snoep, een dag niet klagen, sporten, iets voor een ander doen of werken aan jouw droom. Belangrijk is dat je goed zorgt voor jezelf, waardoor je je beter en energieker voelt en iets doet wat een toegevoegde waarde heeft voor jou.

Geloof in het doel dat je wilt bereiken. Misschien is het niet in een dag haalbaar, maar gebeurt het in kleine stapjes doordat jij richting geeft aan jezelf, naar dat doel toe. Je voelt je positiever zodra je de kleinere doelen haalt en blijft gemotiveerd omdat je dichterbij komt. Gaat het een keertje niet en voelt het als een stap terug? Maak voor jezelf duidelijk wat er niet goed ging en probeer jezelf weer de goede richting in te duwen en je op dat doel te focussen!

Bron: