Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

7 symptomen die wijzen op een burn-out

Het is helaas een veelvoorkomend onderwerp de laatste tijd: een burn-out. Steeds meer mensen kampen met de verschijnselen en zijn oververmoeid en continu gestresst. Hard werken wordt beloond waardoor mensen soms over hun eigen grenzen gaan en de burn-out niet opmerken. In deze blog vertellen we daarom meer over de symptomen ervan zodat je een burn-out sneller kunt herkennen.

Weinig energie

Een eerste symptoom van een burn-out is het hebben van weinig of geen energie. De meest simpele handelingen kosten heel veel moeite. Zelfs voor dingen als je tandenpoetsen of een bezoek aan de supermarkt heb je geen energie.

Concentratieproblemen

Je hebt moeite om je te focussen en een hele korte aandachtspanne. Naarmate de dag vordert worden de problemen groter. Met name serieuze en moeilijke taken kosten veel moeite.

Nergens zin in

Je doet braaf je werk en voert alle verplichtingen van de dag uit maar hebt eigenlijk nergens zin in. Er is geen doel waar je hart sneller van gaat kloppen en alles gaat op de automatische piloot. Zelfs een etentje met vrienden laat je liever aan je voorbijgaan.

Piekeren

Piekeren kan zowel een symptoom als de oorzaak zijn van een burn-out. Je hebt een constante stroom van negatieve gedachten. Dit kost veel energie en zorgt voor een depressief gevoel.

Geheugenproblemen

Het lukt je steeds minder goed om dingen te onthouden. Ook hierbij geldt: hoe later het op de dag is, hoe minder je kunt onthouden. Bij het wisselen tussen meerdere taken vind je het moeilijk om te onthouden wat je daarvoor hebt gedaan.

Mindere prestaties

Aangezien je zo moe bent en kampt met concentratie- en geheugenproblemen, is de kans op fouten natuurlijk groter. Je bent minder scherp en vertrouwde taken kosten veel moeite. Het maken van fouten zorgt weer voor meer stress, waardoor de symptomen verergeren.

Sociaal contact mijden

Doordat je zo weinig energie hebt en weinig levenslust voelt, kan het zijn dat je steeds minder sociaal contact hebt. Je hebt geen zin om andere mensen te zien en sluit je daarom af.

Een burn-out wordt meestal veroorzaakt door langdurige stress en vermoeidheid. Zowel je lichaam als geest is uitgeput. Wanneer je het vermoeden hebt dat iemand in je omgeving kampt met een burn-out, is het belangrijk om dit aan te geven. Hoe langer de burn-out voordoet, hoe langer het herstel zal zijn.

Heb jij wel eens te maken gehad met een burn-out?