Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Waarom het goed is om af en toe alleen te zijn

Voor de een is het heel normaal, maar voor een ander is het best lastig: alleen zijn. Iedereen is wel eens alleen wanneer hij onderweg is naar werk, boodschappen doet of naar de kapper gaat. Dat zijn echter niet de momenten waar het in deze blog om gaat. Want ga jij wel eens in je eentje naar de bioscoop of uit eten? Niet? Lees dan gauw verder want dat is helemaal niet zo’n gek idee!

Erbij willen horen

De ongemakkelijke gevoelens die komen kijken bij het alleen dingen ondernemen, komen meestal voort uit een concept van onze maatschappij. Mensen willen namelijk graag worden gewaardeerd en erbij horen. Wanneer we alleen op pad gaan, hebben we het gevoel zielig of niet goed genoeg te zijn. Dit zit in onze natuur en is zelfs evolutionair bepaald. We hebben de behoefte om ons aan anderen te binden en zo te ‘overleven’.

Verschilt per persoon

De ene persoon heeft echter meer last van deze gevoelens dan een ander. Sommige mensen vinden het juist heel fijn om op zichzelf aangewezen te zijn en weten niet beter dan dat ze veel dingen alleen ondernemen. Mensen die een hoge zelfwaardering hebben, trekken zich minder aan van anderen en gaan dan ook vaker alleen op pad.

Alleen zijn is goed voor je

Denk alvast maar na over wat je graag alleen zou ondernemen, want alleen erop uit gaan is goed voor je zelfvertrouwen. Door geen afleiding te hebben van anderen om je heen, ben je volledig op jezelf aangewezen. Hierdoor leer je jezelf beter kennen en zal je zelfvertrouwen groeien. Alleen zijn zorgt ervoor dat je in contact komt met jezelf en je eigen behoeftes herkent en vervuld.

Voordelen alleen zijn

Daarnaast heeft alleen zijn nog veel meer voordelen. Zo ga jij je relaties met vrienden en familie meer waarderen (je weet immers wat je mist), je wordt productiever en je zult sneller echt opladen. Wanneer je met vrienden bent, voel je toch sneller een druk om bijvoorbeeld het gesprek gaande te houden en is het lastiger om écht te ontspannen.

Tips om graag alleen te zijn

Het is begrijpelijk dat je niet in één keer in je eentje op vakantie gaat. Je kunt echter met kleine stapjes wel proberen om iets vaker alleen te zijn. Hieronder geven wij je hiervoor een aantal tips:

  • Begin klein en ga in je eentje een kop koffie drinken of naar de bioscoop;
  • Probeer negatieve gedachtes te laten gaan en wees trots op het feit dat je iets alleen gaat ondernemen, hoe klein of groot het ook is;
  • Ga iets actiefs doen waarbij je niet teveel na kunt denken;
  • Doe iets wat je vrienden niet zo leuk vinden maar waar jij zelf heel erg van geniet;
  • Probeer niet terug te grijpen op social media in ‘lege momenten’.

Hopelijk kunnen deze tips je helpen om wat vaker alleen activiteiten te doen en je zelfvertrouwen te vergroten.

Doe jij wel eens iets in je eentje?