Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Last van chronische pijn? Zoek hulp!

Wanneer spreken we nu eigenlijk van chronische pijn? En waar kun je terecht? Onder chronische pijn verstaan we pijn die langer dan 3 maanden aanhoudt en niet met medicijnen opgelost kan worden. Helaas is er vaak ook geen duidelijke medische oorzaak. Maar dit betekent niet dat je dit hoeft te accepteren. In deze blog vertellen we je waar je terecht kunt met chronische pijnklachten.

Psychische hulp

Het hebben van chronische kan daarnaast ook voor psychische klachten zorgen. Zo kan aanhoudende pijn zorgen voor vervelende gedachten en gevoelens. Of maakt de omgeving zich ernstige zorgen om je. Samen met een psycholoog of praktijkondersteuner van GGZ kan je bekijken hoe jij en jouw omgeving op de pijn reageren. In gesprekken leer je op een andere manier te kijken naar jouw pijn en er op een andere manier mee om te gaan.

Oefentherapie met de fysiotherapeut

Niet alleen voor de psychische vraagstukken wordt er hulp geboden maar ook voor de simpele zaken als het oppakken van de dagelijkse bezigheden. Door een verwijzing van je huisarts kun je samen met een fysiotherapeut of oefentherapeut aan de slag. Zo kunnen ze je helpen bij het opbouwen van het sporten of het trainen van de juiste lichaamsdelen.

Hulp is ook dichtbij

Niet alleen medici kunnen helpen met het leren omgaan met de chronische pijn. Maar ook de mensen in jouw persoonlijke omgeving kunnen je hierbij helpen. Door erover te praten komen jij en de mensen om je heen tot nieuwe inzichten. Dit zal in het begin lastig zijn maar je zult zien dat het veel begrip oplevert. Zo kan de omgeving je helpen met praktische zaken zoals het doen van de boodschappen of eens per week voor je koken. Hulp vragen is een teken van kracht!

hulp bij chronische pijn
 
 

Revalidatietraject bij chronische pijn

Ook bij Medinello helpen we je natuurlijk graag via ons revalidatietraject. Hierbij zullen wij een screeningsgesprek met jou voeren om te bepalen of we de diagnose chronische pijn kunnen stellen. Is dit het geval? Dan vindt er een intakefase plaats. Hierin maak je kennis met jouw fysiotherapeut, psycholoog of revalidatiearts. In deze fase wordt jouw zorgbehoefte vastgesteld. Waarna er een pijnrevalidatieprogramma opgesteld kan worden van ongeveer 16 weken. Onder begeleiding van een revalidatiearts leer je zelfstandig om te gaan met de pijn en de gevolgen ervan in jouw dagelijks leven.

Zelf aan de slag met je pijn

Naast het zoeken van hulp bij externe partijen of instanties kun je ook zélf aan de slag om het leven met chronische pijn aangenamer te maken. Naast ons ZelfZorg Programma delen wij ook regelmatig tips om beter om te gaan met je chronische pijn. Hieronder vind je reeds een aantal tips:

  • Kom in contact met je jezelf. Door meer naar de signalen van je lichaam te luisteren en bewust te worden van je gevoelens kom je in contact met jezelf. Neem hiervoor de tijd en wordt zo bewust van je dagelijkse patronen en gedachten.
  • Acceptatie. Accepteer dat je chronische klachten hebt. Dit wil niet zeggen dat je het naast je neer moet leggen maar dat je juist in actie moet komen.
  • Gun jezelf de tijd. Verwacht niet dat de pijnklachten tijdens of na een behandeling direct zullen verminderen, dit proces kan maanden duren. Probeer iedere dag weer te kijken naar wat je aankunt en wel kunt doen, maar wordt niet te overmoedig.

Meer tips over acceptatie en hoe om te gaan met chronische pijn lees je hier.

Kortom, bij ons, Medinello, je huisarts, fysiotherapeut als GGZ en zelfs je persoonlijke omgeving kun je met jouw klachten terecht. Weten waar je nog meer terecht kunt? Neem gerust contact met ons op. We beantwoorden al je vragen graag.

Vaker informatie over chronische pijn ontvangen?

Dat zit je goed bij Medinello Connect! We delen hier regelmatig meer informatie en tips voor een fijn en gezond leven. Ook houden we je graag op de hoogte van events en samenkomsten met andere gelijkgestemden. Meld je aan via de connectpagina of via het formulier hieronder ↴