De termen spierreuma en fibromyalgie worden nogal eens door elkaar gebruikt. Hoewel de aandoeningen veel op elkaar lijken, zijn het twee verschillende ziektebeelden. Fibromyalgie wordt echter ook wel ‘weke delen reuma’ genoemd en kan daarmee worden gezien als een vorm van reuma. In deze blog vertellen wij je meer over zowel spierreuma als fibromyalgie en lees je meer over de overeenkomsten en de verschillen tussen de twee ziektebeelden.
Er zijn flink wat overeenkomsten tussen spierreuma en fibromyalgie. Eén daarvan is dat de pijn bij beide aandoeningen vaak in dezelfde delen van het lichaam zit, waaronder de nek, schouders, bekken en heupen. Daarnaast zijn er ook een aantal overeenkomende klachten tussen spierreuma en fibromyalgie:
Vanuit deze klachten is het bij beide ziektebeelden mogelijk dat er door de chronische pijn depressieve klachten ontstaan. Iemand kan zich angstig gaan voelen en sombere dagen ervaren.
Er zijn echter ook een groot aantal verschillen tussen spierreuma en fibromyalgie, het zijn immers twee verschillende aandoeningen. Zo is er bij spierreuma sprake van pijn en stijfheid in specifieke spiergroepen. Deze pijn wordt meestal veroorzaakt door ontstoken gewrichten, pezen en slijmbeurzen. Bij fibromyalgie zijn het de tenderpoints die pijnlijk zijn. Tenderpoints zijn drukpunten in het lichaam die pijn veroorzaken, meestal zijn dit spieren en bindweefsel.
Een ander verschil is dat er bij spierreuma sprake is van ontstekingen in het bloed. Bij fibromyalgie zijn er geen afwijkingen te vinden in het bloed. Dit zorgt er dan ook voor dat spierreuma een stuk eenvoudiger kan worden gediagnostiseerd dan fibromyalgie. Helaas zorgt dit bij iemand met fibromyalgie soms voor een lang traject en veel onbegrip. Bij Medinello proberen we daarom meer aandacht te besteden aan fibromyalgie en de kennis van mensen over dit ziektebeeld te vergroten.
Tot slot zijn er voor spierreuma een groter aantal medicijnen beschikbaar dan voor fibromyalgie en is er een verschil in leeftijd wat betreft de ziektebeelden. Zo komt spierreuma vaker voor bij 50-plussers en zien we fibromyalgie vaker voorkomen bij jongere mensen tussen de 20 en 40 jaar oud. Beide aandoeningen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Bij zowel spierreuma als fibromyalgie is het ontzettend belangrijk om te blijven bewegen. Dit zal af en toe erg tegendraads voelen omdat bewegen voor pijn kan zorgen. Bewegen houdt echter de spieren en gewrichten soepel en sterk en zal de klachten uiteindelijk juist verminderen. Pas wel op dat je niet jouw eigen grens over gaat en forceer het bewegen niet. Balans is hierbij het codewoord! Rust en ontspanning zorgen namelijk ook voor minder pijn en vermoeidheid bij deze ziektebeelden.
Herken jij de klachten in deze blog of ken je iemand die hier last van heeft? Dan is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Deze kan een (bloed)onderzoek bij je uitvoeren en beoordelen of er sprake is van een vorm van reuma. Wanneer dit het geval is kan de huisarts je doorverwijzen voor de juiste diagnose en behandeling.
Heb je nog een vraag over spierreuma of fibromyalgie? Neem gerust contact met ons op. We beantwoorden je vragen graag.
Wil je graag meer leren over spierreuma of fibromyalgie en wat Medinello daarin voor jou kan betekenen? Meld je aan voor Medinello Connect! Je komt in contact met anderen net als jij en we sturen je regelmatig inspiratie, tips en informatie. Meld je hieronder aan. ⤵