Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Mindfulness in het dagelijks leven

Steeds meer mensen krijgen interesse in mindfulness en dat is wat ons betreft een goede ontwikkeling. Mindfulness helpt je om in het moment te zijn en je niet constant te laten leiden door het verleden of de toekomst. Zo kan het bijvoorbeeld verlichting brengen bij chronische pijn of revalidatie, maar ook wanneer je last hebt van stress of angst.

Het beoefenen van mindfulness in het dagelijks leven kan soms best lastig zijn. Er zijn veel afleidingen en we hebben veel verplichtingen. Maar eigenlijk is het op die momenten juíst goed om bewust te zijn. In deze blog gaan we hier dieper op in en geven we je een aantal tips om mindfulness in het dagelijks leven toe te passen.

Wat is mindfulness precies?

Mindfulness is het volledig bewust worden van het huidige moment. Het betekent dat je aandacht hebt voor wat er op dit moment is. Door mindfulness te beoefenen kun je intenser leven en momenten bewuster meemaken. Als gevolg hiervan kun je je op andere momenten beter concentreren en makkelijker ontspannen. Ook helpt het je om bewuster keuzes te maken en beter je grenzen aan te geven.

Iedereen heeft wel eens een mindful moment, de een vaker dan de ander. Vind je het lastig om je zo’n bewust moment voor te stellen? Denk eens aan momenten zoals het bekijken van een indrukwekkende zonsondergang of het luisteren naar muziek tijdens een concert. Dat zijn de momenten waarop je volledig aandacht hebt voor wat er op dat moment is. Het zijn vaak ook momenten waarop je je goed en gelukkig voelt.

Waarom is mindfulness belangrijk?

Hierboven noemden we al een aantal gevolgen van het beoefenen van mindfulness. Er zijn echter nog een hoop meer voordelen die mindfulness je kunnen geven. Door dagelijks te oefenen met mindfulness krijg je meer inzicht in je gedachten, je overtuigingen en je emoties. Hoe bewuster jij je hier van wordt, hoe makkelijker het wordt om afstand te nemen van die dingen. En dat is soms best fijn, als er zich problemen voordoen in je leven of je overspoelt lijkt te worden door een emotie.

Mindfulness zorgt ervoor dat je beter om kunt gaan met stressvolle gebeurtenissen. Je krijgt meer focus, gaat minder piekeren en houdt daardoor meer energie over voor de dingen die je écht belangrijk vindt. Mindfulness is dan ook voor iedereen die op een nieuwe manier naar zijn of haar manier van leven wilt kijken.

Tips om mindfulness toe te passen in het dagelijks leven

We begrijpen dat het begrip mindfulness nog een beetje abstract kan klinken. Daarom geven wij je een paar tips waarmee je mindfulness direct kunt toepassen in je dagelijks leven.

  • Neem elke dag nadat je bent wakker geworden even een moment voor jezelf. Ga 5 minuten zitten met je ogen dicht om even te ademen en niet meteen in je to do list of telefoon te kruipen.
  • Wandel elke dag een half uur in de buitenlucht op jouw eigen tempo.
  • Neem regelmatig pauze van je bezigheden en vraag dan aan jezelf hoe je je voelt.
  • Voel je een emotie opkomen? Stop deze niet weg maar laat het toe. Je zult zien dat de emotie door acceptatie sneller zal verdwijnen dan wanneer je het wegstopt.
  • Maak gezonde maaltijden voor jezelf en eet deze bewust en langzaam op.

Beoefen jij wel eens mindfulness in het dagelijks leven?

Leer meer met Medinello Connect

Wil je graag meer leren over mindfulness en wat Medinello daarin voor jou kan betekenen? Meld je aan voor Medinello Connect! Je komt in contact met anderen net als jij en we sturen je regelmatig inspiratie, tips en informatie.
Meld je hieronder aan. ⤵

Blog - Mindfulness belang