Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Chronische pijn en een gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl is een onderwerp dat de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt. We weten allemaal dat ongezond leven kan leiden tot ziektes of dat het een negatieve bijdrage levert aan chronische pijn. Maar wat houdt een gezonde lijfstijl nu precies in? En welke aanpassingen in je leefstijl kun je doen die een positieve invloed kunnen hebben op chronische pijn?

Chronische pijn en een vitaminetekort

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen met chronische pijn vaker een tekort aan vitamine D, vitamine B12 en magnesium hebben. Door voldoende variatie in je eetpatroon aan te brengen kun je ervoor zorgen dat je alle benodigde vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Zo zijn vis, vlees en zuivel goede bronnen voor vitamine B12 en vind je veel vitamine D in vis en eieren. Met voeding kun je een heel groot deel van je vitaminetekort oplossen. Het is dus in de meeste gevallen niet nodig om vitamines bij te slikken.

Sporten als onderdeel van je leefstijl

Wanneer we het hebben over een gezonde leefstijl is sporten een van de meest genoemde onderwerpen. Maar is er een relatie tussen sporten en chronische pijn? Jazeker! Het is aangetoond dat mensen minder pijn ervaren tijdens of vlak na het sporten. Zo kan sporten voor mensen met chronische pijn een manier zijn om met deze pijn te leren leven. Maar hoe werkt dit nu eigenlijk? Wanneer je sport komt er een stofje genaamd endorfine vrij in je lichaam. Endorfine heeft heel veel overeenkomsten met morfine, een sterk pijnstillend geneesmiddel. Zo zorgt endorfine er dus tijdens en na het sporten voor dat je minder pijn voelt. Sporten kan dus gezien worden als een gezonde pijnstiller.

Daarnaast blijkt dat mensen die regelmatig sporten hun pijngrens kunnen verhogen. Wanneer je dus met regelmaat sport zou je de pijn beter moeten kunnen dragen. Dit komt door psychologische en biologische factoren. Zo hebben atleten bijvoorbeeld een hogere pijntolerantie dan mensen die een normale hoeveelheid beweging krijgen.

Tabak en chronische pijn

Dat roken niet bijdraagt aan een gezonde leefstijl is algemeen bekend. Zo verhoogt het niet alleen de kans op longaandoeningen en hart- en vaatziekten maar heeft het ook effect op de chronische pijn. Uit onderzoek blijkt dat mensen die roken en chronische pijn ervaren een hogere pijnclassificatie hebben dan mensen die niet roken. Kortom, tabaksgebruik wordt geassocieerd met meer pijn en beperkingen bij patiënten met chronische pijn. Des te meer redenen om de sigaret te laten liggen of te stoppen met roken.

Meer energie door voeding

Een gezonde leefstijl gaat hand in hand met je voedingspatroon. Eet je gevarieerd genoeg? En krijg je de juiste voedingsstoffen binnen? Zo is het van belang dat je de juiste koolhydraten binnen krijgt. Deze geven langdurig energie en voorkomen dips door de dag heen. Maar ook het eten van biologische producten kan bijdragen aan een gezonde leefstijl. Biologische producten bevatten vaak meer antioxidanten. Deze stof verlaagd het risico op verschillende ziekten. Daarnaast is het drinken van voldoende water erg belangrijk. Het wordt dan ook aangeraden iedere dag minstens 1,5 liter te drinken. Meer voedingstips lees je hier.

Kortom, het verbeteren van jouw leefstijl draagt positief bij aan jouw gezondheid. Hopelijk hebben we je met bovenstaande tips wat geholpen jouw leefstijl te verbeteren. Heb je vragen over een gezonde leefstijl? Of sporten onder begeleiding van onze fysiotherapeuten? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag!

Vaker informatie over chronische pijn ontvangen?

Dan zit je goed bij Medinello Connect! We delen hier regelmatig meer informatie en tips voor een fijn een gezond leven. Ook houden we je graag op de hoogte van events en samenkomsten met andere gelijkgestemden. Meld je aan via de connectpagina of via onderstaand formulier.