Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Fibromyalgie en sporten: hoe werkt dat precies?

Wanneer je kampt met de aandoening fibromyalgie, heb je last van chronische pijn in je spieren en bindweefsel. Ook kunnen je spieren stijf aan voelen en heb je vaak last van vermoeidheid. Dit maakt het soms lastig om te blijven bewegen, terwijl dit de klachten juist kan helpen verminderen.

Door ook met fibromyalgie te sporten blijf je fit, houd je jouw uithoudingsvermogen op peil en wordt je slaapkwaliteit beter. Het is echter wel belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken wanneer je wilt gaan sporten met fibromyalgie. In deze blog vind je meer info over hoe je het beste kunt bewegen bij fibromyalgie.

Is fibromyalgie en sporten veilig?

Om maar meteen een antwoord te geven op de bovenstaande vraag: ‘Ja, sporten als je fibromyalgie hebt is helemaal veilig’. Regelmatig bewegen helpt zelfs bij het verminderen van de klachten. Daarnaast heeft het beoefenen van een sport ook een positieve invloed op je mentale gezondheid. Denk hierbij aan een verbeterde stemming en een positievere mindset.

Het is best een logische gedachte dat sporten bij fibromyalgie geen goed idee is. Je spieren en bindweefsel doen immers pijn wanneer je beweegt. Uit diverse onderzoeken is echter gebleken dat sporten geen negatieve invloed heeft op de klachten die je ervaart bij chronische pijnklachten, zoals fibromyalgie. Wel zijn er bepaalde zaken waar je rekening mee moet houden, zoals dat je het lichaam niet te veel belasten tijdens het (intensief) sporten.

 
 
 

Bewust zijn van jouw pijngrens

Pijngrens sporten

Wanneer je gaat sporten als je fibromyalgie hebt, is het goed om je bewust te zijn van jouw pijngrens. Dit vraagt om een goede kennis van jouw lichaam, kracht en uithoudingsvermogen. Door hier tijdens het sporten regelmatig aan te denken, kun je voorkomen dat je jouw lichaam overbelast.

Wij adviseren dan ook om wanneer je start met sporten, rustig te beginnen en niet te hard van stapel te lopen. Je kunt het sporten vervolgens opbouwen en elke week iets meer doen. Voel je veel pijn tijdens het sporten of heb je er dagen later nog last van? Dan betekent dit dat je over je grenzen bent gegaan en kun je beter een stapje terug doen. Op die manier kun je een balans proberen te vinden tussen sporten en rusten.

Houd in je achterhoofd dat sporten met fibromyalgie anders is dan voor iemand die deze aandoening niet heeft. Realiseer je dat sporten tijd en energie kost. Zolang jij er kracht en plezier uit haalt, is het belangrijk om (regelamtig) aan sport te blijven doen!

Sportieve activiteiten die je kunt doen:

Benieuwd wat nu geschikte sportieve activiteiten zijn die je kunt doen bij fibromyalgie? Het antwoord is: ‘Vrijwel alles!’. Er is niet per se een sport die je niet kan beoefenen wanneer je fibromyalgie hebt. Het is vooral belangrijk dat je jouw eigen grenzen kent en je lichaam niet overbelast. Voor sommige mensen zal gelden dat de kans hierop groter is bij een teamsport, omdat je dan sneller druk voelt om te presteren voor jouw team. Weet je dat je hier gevoelig voor bent? Kies dan liever voor rustige sporten die je alleen of met slechts 1 andere persoon kunt doen, zoals hardlopen of fietsen. Daarnaast is zwemmen een uitstekende sport- en bewegingsactiviteit voor mensen met pijn aan spieren of het bewegingsapparaat Bekijk daarnaast ook of yoga– of danslessen iets voor jou zijn.

Wij hopen dat je vragen over sporten en fibromyalgie nu beantwoord zijn! Wil je meer tips over sport ontvangen? Of mensen ontmoeten om samen mee te sporten? Dan is Medinello Connect mogelijk iets voor jou. Meld je hieronder aan en ontvang maximaal 2x per maand een leuke inhoudelijke update:

Blog - fibromyalgie en sporten