Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Meer rust en plezier door je leven eenvoudiger te maken – 4 tips om je leven te ‘versimpelen’

Vaak wordt je leven gekenmerkt door drukte. Geconfronteerd worden met een leven dat te vol en te druk is. Je wordt geleefd door alles wat gedaan moet worden en je voelt je gehaast en gestrest. Heeft je agenda de leiding over jouw leven? Zou je meer rust en plezier willen ervaren? Dat is simpeler dan je denkt.

Breng eenvoud in je leven met de volgende tips.

 1. Krijg ritme in je leven.

 • Bekijk wat je morgen voor prioriteiten hebt en maak een planning. Zo hoef je niet achter de feiten aan te rennen en houd je overzicht. Je houdt makkelijker de aandacht op de taken die je wilt doen die dag.
 • Begin de dag positief, rustig en met de focus op jezelf; even wandelen, een kop thee drinken, even sporten, iets wat jou plezier en rust geeft. Begin niet in haast je to-dolijst af te werken. Vroeger opstaan geeft je meer kostbare tijd voor jezelf en zorgt ervoor dat je je niet hoeft te haasten. Tijd om je leven leuker en rustiger te maken.
 • Plan je dag niet te vol. Niet iedere dag is hetzelfde en het leven laat zich niet altijd leiden. De ene dag ben je energieker dan de andere of er komen andere dingen tussen. Geef je dag de ruimte voor flexibiliteit.
 • Geef aan bij de taken in je planning of ze vandaag ‘moeten’ of dat het ook morgen kan. Op die manier is het voor jezelf minder erg als het vandaag niet lukt ze te doen en kun je de dingen die wél prioriteit hebben met meer aandacht doen.
 • Geef je leven routines. Dat zijn voorspelbare handelingen die je steeds weer op dezelfde manier en op hetzelfde moment uitvoert. Dat geeft rust en vertrouwen. Je kunt je dag altijd met dat kopje koffie beginnen omdat dat voor jou werkt. Of je onderbreekt je werk om de wandeling te maken die jij zo nodig hebt op dat moment.
 1. Minder spullen.

Hoe meer spullen je hebt die je niet echt nodig hebt hoe meer je er mee bezig moet zijn. Het vergt onderhoud, aandacht, geld en zorgen. Als het spullen zijn die je echt nodig hebt is dit natuurlijk geen probleem, maar hoe meer overbodige spullen, hoe meer dingen je hebt die aandacht en zorg nodig hebben. Je zal bij meer onderhoudstaken het gevoel van ‘moeten’ ervaren en je zal minder tijd hebben voor plezier. Dus weg met alle overbodige spullen die je leven ingewikkelder maken!

 

 1. Minder afleiding.

Tegenwoordig hebben we ongelooflijk veel afleiding; tv, internet en het is altijd voor handen door je smartphone. Hoe minder afleiding je hebt, hoe meer aandacht je kunt hebben voor de dingen die belangrijk voor je zijn en er meer van kunt genieten. Stel je telefoon zo in dat je niet continu onderbroken wordt. Verwijder apps die je te veel afleiding geven en schakel pop-ups van nieuwsberichten uit. Check je telefoon op vaste tijden zodat je er niet continu ingezogen wordt.

 1. Schrap dingen, zeg vaker nee en durf iets te missen.

Er is zo ontzettend veel te doen. Je hebt leuke feestjes deze maand van vrienden, er draait nu die leuke voorstelling of film, dat leuke programma begint weer op tv, je moet de paaslunch organiseren omdat je dat beloofd hebt aan je familie, je moet echt afspreken met die vriend die je al zo lang niet meer gesproken hebt. Je wilt alles uit je leven halen en niets missen van alle leuke dingen die er zijn, maar vraag jezelf wel af wat dat dan is voor jou om alles uit het leven te halen. Hoe meer keuze en hoe voller de agenda, hoe meer stress en hoe minder je kunt genieten van die ‘leuke’ dingen. Ben je met die goede vriend aan het lunchen, zit je al in gedachten bij je volgende afspraak, bovendien heb je niet langer dan een uurtje tijd. Je had eigenlijk wel zin in een avondje met je partner op de bank, maar dat feestje wilde je ook niet missen. Het gevolg is een te druk weekend, geen tijd voor jezelf of je dierbaren en een te gejaagd leven.

Durf ‘nee’ te zeggen als het te veel wordt wat er aan je gevraagd wordt. Zeg geen ‘ja’ tegen opdrachten op je werk uit angst dat je te weinig werk hebt. Zeg geen ‘ja’ tegen die afspraak met vrienden uit angst dat ze je niet meer aardig vinden. De hoeveelheid afspraken die je maakt, maakt dat jij altijd ‘aan’ staat en door moet rennen.

Versimpel je leven en geniet meer van de dingen die je doet en de mensen die je echt dierbaar zijn. Hoe minder afleiding en hoe minder vol je agenda is, hoe meer je dat lukt en hoe meer je alles met meer aandacht kunt beleven. Uiteindelijk brengt dat je meer geluk, plezier en voldoening en bovendien leef je gezonder met minder stress.

Bron:
 • Happinez, 2017. Zo versimpel je je leven. Geraadpleegd op 03-04-2017 van https://www.happinez.nl/groei/versimpel-je-leven/#
 • Hermus, J. 2017. 5 strategische gewoontes om een overweldigend leven te versimpelen. Geraadpleegd op 03-04-2017 van https://sochicken.nl/iets-simpeler./
 • Hermus, J. 2017. Simpel leven- 6 dingen die je vandaag kunt doen. Geraadpleegd op 03-04-2017 van https://sochicken.nl/simpel-leven-tips.
 • Hermus, J. 2017. Alles uit het leven halen-durf dingen te missen. Geraadpleegd op 03-04-2017 van https://sochicken.nl/dingen-missen.
 • Seijdel, L. 2016. Hoe krijg je ritme in je leven? Geraadpleegd op 03-04-2017 van http://www.leroyseijdel.nl/hoe-krijg-je-ritme-in-je-leven/