Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Kom uit je comfortzone en zorg voor groei, prikkels en uitdaging in je leven.

Het is comfortabel in je comfortzone. De ruimte waarin alles bekend is, waar je je veilig voelt en waar routine en automatische gedrag overzicht geven aan je leven en waar je je geen zorgen hoeft te maken over hoe en wat je doet.

Toch suddert er regelmatig het gevoel dat je eens iets anders wilt. Je hebt het gevoel dat je in een keurslijf zit of dat je iets mist op je werk. Misschien schuilt er een verlangen of een droom vanbinnen, maar ben je bang dat het mislukt, dat het je ‘oud vertrouwde’ leventje overhoophaalt of dat het je te veel energie gaat kosten. Je laat het er toch maar bij zitten of stelt je dromen uit, wachtend op een goed moment. Dat goede moment is er vervolgens nooit. Het gevolg is dat je vastgeroest blijft waar je zit. Je groeit en ontwikkelt jezelf niet en bent niet volmaakt gelukkig in dat wat je doet.

Uit je comfortzone stappen is dat je iets gaat doen wat je nog niet eerder hebt gedaan. Je stapt in het onbekende, waarin je geprikkeld wordt en uitdagingen aangaat. Het helpt je ontwikkelen, groeien als persoon en geeft voldoening. Maar ja, eng is het wel. Er is lef en zelfvertrouwen voor nodig, maar het zal je altijd verder helpen, of je missie nou slaagt of niet.

 

4 tips om uit je comfortzone te stappen

 

  1. Zet kleine stappen om uit je veilige haven te komen. Schrijf je dromen en verlangens op en maak ze klein. Een te grote stap is misschien moeilijk haalbaar, maar als je een eerste kleine stap zet, geeft je dat vertrouwen voor een volgende, grotere stap. Zou je graag willen leren om een groot evenement te organiseren? Begin met het organiseren van een kleinere bijeenkomst of een klein feest. Je loopt tegen dingen aan waar je iets van kunt leren. Bij de volgende stap kun je die valkuilen opvangen. Wil je graag leren spreken voor een grote groep mensen? Je vindt het misschien doodeng en dat heeft je er altijd van weten weerhouden. Begin met presenteren aan een kleine groep, dan heb je meer vertrouwen zodra je voor een grotere groep gaat staan.

 

  1. Angst is normaal en brengt je uiteindelijk verder. Heb zelfvertrouwen. Kom je angst onder ogen. Iets dat je bang maakt, doe je liever niet. Je gaat het vermijden. Je bent bang dat je het niet goed genoeg doet, dat anderen je afkeuren of dat je over niet genoeg vaardigheden beschikt om het te gaan doen. Probeer jezelf te dwingen het toch te doen. Kom je angst onder ogen, laat de angst toe en houd de regie over je eigen gedachten in plaats van de gedachten die iemand anders misschien heeft. Heb vertrouwen in jezelf.

 

  1. Tegenslagen horen erbij en helpen je groeien als persoon. Niet elke stap die je zet is even succesvol. Je zal teleurgesteld worden in dingen en tegenslagen tegenkomen, dat hoort er helemaal bij. Betrek deze teleurstellingen of tegenslagen niet te veel op jezelf. Accepteer ze en laat ze je niet weerhouden ermee verder te gaan. Beschouw ze als een les, waar je later de vruchten van plukt. Soms ga je een paar stappen vooruit en soms doe je weer een stapje terug. Tegenslagen of teleurstellingen brengen je nieuwe inzichten en helpen je groeien als persoon.

 

  1. Zorg voor zelfdiscipline. Vertel anderen over je plannen. Andere mensen zullen regelmatig vragen hoe het met je plannen gaat en of je er al verder mee bent gekomen. Je zal daardoor meer discipline ontwikkelen om door te gaan.

 

  1. Een goede voorbereiding en een open blik. Zorg voor een goede voorbereiding, je weet dan beter wat je kunt verwachten. Je hebt misschien een romantisch beeld van hoe iets er uiteindelijk voor je uit moet zien en je hebt een bepaalde verwachting. Probeer je daar niet te veel op blind te staren, dingen kunnen anders lopen, maar toch ook goed zijn zoals ze dan zijn.

Het aangaan van nieuwe uitdagingen zal je leven verrijken. Je ontmoet nieuwe mensen, het prikkelt je brein en het leert je veel over jezelf. Misschien kom je kwaliteiten van jezelf tegen waarvan je niet wist dat je ze had. Het geeft je energie en voldoening als je iets nieuws leert waar je eerst voor door het stof moet. Dus stap uit die comfortzone en begin dat avontuur.

Bron: