Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Long COVID en de mentale gezondheid

We hebben er allemaal wel eens van gehoord; Long COVID. De letterlijke vertaling, langdurig COVID, spreekt natuurlijk voor zich, maar er is nog altijd veel onduidelijkheid over. In deze blog gaan we dieper in op de bijbehorende klachten bij Long COVID en vooral wat het met de mentale gezondheid doet.

Wat is Long COVID?

In Nederland hebben miljoenen mensen een COVID-besmetting ondergaan. De een heeft er helemaal geen last van, de ander is zo’n 2 weken grieperig of ziek, maar er is ook een grote groep die weken tot maanden na de besmetting nog steeds kampt met ziekteverschijnselen. Wanneer de klachten 3 maanden na een coronabesmetting aanhouden is er sprake van Long COVID.

Hoe vaak komt Long COVID voor?

De onderzoeken zijn nog in volle gang, een duidelijk antwoord op deze vraag is dus nog niet te geven. Volgens de eerste schatting heeft maximaal 1 op de 5 mensen 4 tot 5 weken na een positieve test nog klachten.

Welke klachten horen bij Long COVID?

Na het ondergaan van een coronabesmetting hoeft het niet zo te zijn dat je dezelfde klachten overhoudt als bij Long COVID. Mensen met Long COVID hebben veelal deze klachten:

  • Vermoeidheid
  • Kortademigheid
  • Pijn op de borst
  • Spierpijn
  • Hoofdpijn
  • Hartkloppingen
  • Aanhoudende verhoging
  • Langdurig verlies van reukvermogen
  • Depressie
  • Vergeetachtigheid

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat vermoeidheid (90% van de ondervraagden), concentratieproblemen (74% van de ondervraagden) en kortademigheid (70% van de ondervraagden) het meest voorkomen bij mensen met Long COVID. De gemiddelde duur van deze klachten bij de mensen uit dit onderzoek was 7 maanden.

Ook lijkt een hersenaandoening wel degelijk iets te maken te hebben met COVID-19. Uit onderzoek blijkt dat onderzochte coronapatiënten 44% meer kans hebben op een neurologische of geestelijke aandoening dan patiënten die geen corona hebben doorstaan.

 
long covid klachten

Mentale klachten na (Long) COVID

Ook is er een grote groep Nederlanders die kampt met mentale problemen of depressie na het doormaken van een coronabesmetting. Zo is er veel frustratie en verdriet omdat het leven er opeens heel anders uitziet. En hebben veel mensen last van stress, eenzaamheid, somberheid, angst of slaapproblemen.

Uit een grootschalig Amerikaanse studie blijkt dat één op de drie coronapatiënten mentale klachten krijgt in de zes maanden na de besmetting. Angststoornissen komt bij deze groep het meest voor, gevolgd door stemmingsstoornissen. Het is belangrijk deze gevoelens en klachten serieus te nemen, omdat ze ook kunnen passen bij posttraumatische stressklachten (PTSS).

Onlangs heeft het Longfonds in samenwerking met de Hersenstichting een webinar opgenomen over de mentale klachten na Long COVID. je kunt de webinar over covid hier bekijken of stream deze op de website van de Hersenstichting.

Wat kun je doen aan mentale klachten bij long COVID?

Heb je het idee dat je kampt met mentale klachten na Long COVID of veroorzaakt op een andere manier? Schroom niet om hulp te zoeken. Er zijn tal van instanties die je kunnen helpen. Zo kun je terecht bij verschillende zorgverleners als de POH-GGZ, een geestelijk verzorger, een maatschappelijk werker en de psychotherapeut. Ook wij bij Medinello hebben een programma ontwikkeld voor mensen die kampen met deze klachten. Binnen ons COVID-19 revalidatiezorgprogramma staan onze fysiotherapeuten, ergotherapeuten en psychologen voor je klaar. Meer over dit programma lees je op de pagina over covid herstelzorg bij Medinello.

 
 
 
 

Vaker informatie over (long) Covid ontvangen?

Dan is Medinello Connect mogelijk iets voor je. We delen hier regelmatig meer informatie en tips voor een fijn en gezond leven, ook als je last hebt van langdurige of zelfs chronische pijn en vermoeidheid. Ook houden we je graag op de hoogte van events en samenkomsten met andere gelijkgestemden. Meld je aan via de connectpagina of via het formulier hieronder ↴