Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Tendomyogene klachten: wat zijn dat precies?

Tendomyalgie is de verzamelnaam voor pijnklachten bij spieraanhechtingen. De tendomyogene klachten ontstaan vaak als er teveel spanning op de spieren staat. Hierdoor gaan niet alleen de spieren pijn doen, maar worden ook de aanhechtingen van de spieren gevoelig.

Dit kan je dagelijks functioneren flink beïnvloeden, aangezien de klachten op verschillende plekken pijn kan veroorzaken. Afhankelijk van de intensiteit van de tendomyogene klachten kan therapie zinvol zijn. In deze blog vertellen we je meer over tendomyogene klachten en hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Wat zijn tendomyogene klachten?

Tendomyogene klachten geven vaak pijn bij de overgang van je spier (=myo) naar je pees (=tendo). Het is belangrijk om dit niet te verwarren met tendinitis, dit is een irritatie van je pees. Het gaat dus echt om de overgang van de spier naar de pees.

De pijn ontstaat in de meeste gevallen door overbelasting. Bijvoorbeeld door het tillen van te zware spullen, te intensief sporten, ongewone bewegingen maken of gespannen bewegen. Met overbelasting bedoelen we dat iemand zwaarder of langer belast dan wat zijn of haar spieren aan kunnen. Maar ook door te gespannen bewegen kunnen tendomyogene klachten ontstaan of in stand worden gehouden.

De pijn bij tendomyogene klachten geeft vaak een lokale drukpijn, de spieren kunnen ook verhard en dikker aan voelen.

Waar in het lichaam komen tendomyogene klachten voor?

Tendomyogene klachten kunnen voorkomen op alle plekken van het houdings- en bewegingsapparaat. Regio’s in het lichaam waar de klachten met name voorkomen zijn:

  • Hand- en polsregio
  • Ellebogen (golf– of tenniselleboog)
  • Nek- en schouderregio
  • Rugregio
  • Heupregio
  • Liezen
  • Knieën
  • Kuiten
  • Enkels

Daarnaast is het goed om te vermelden dat tendomyogene klachten kunnen ontstaan tijdens het sporten. Hierbij is vaak sprake van een extra belasting van de spieren en spieraanhechtingen.

Let wel: Sporten is heel gezond en wij zijn hier ook een groot voorstander van, maar doe het wel op de goede manier! Met een structureel verkeerde techniek, verkeerde houding of een overdaad aan spierspanning kun je tendomyogene klachten ontwikkelen. Het is belangrijk om de intensiteit van het sporten af te stemmen op je belastbaarheid. Met andere woorden: houd je eigen grenzen goed in de gaten!

Als je te lang doorgaat, worden de spieren en aanhechtingen teveel belast en duurt het herstel ervan lang. Zorg daarnaast altijd voor een opwarming en cooling down voor en na het sporten.

Behandeling van tendomyoalgie

Wanneer je last heb van tendomyogene klachten is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Je moet alleen niet stoppen met bewegen! Het is essentieel om te blijven bewegen binnen je belastbaarheidsgrens. Dus neem voldoende rust maar blijf ook op een goede manier in beweging. Als de klachten niet uit zichzelf verdwijnen kun je de huisarts inschakelen. Hij of zij kan dan bepalen welke behandeling voor jou het meest geschikt is. Denk hierbij aan bepaalde bewegingsoefeningen of het nemen van pijnstilling.

Tot slot is Medisch Specialistische Revalidatie (MSR) een optie als de klachten echt chronisch worden, je forse belemmeringen geven in je functioneren en invloed hebben op je psychisch welbevinden. MSR houdt in dat je samen met een revalidatiearts, fysiotherapeut, psycholoog en eventuele andere specialisten aan de slag gaat om zo goed mogelijk met de klachten om te gaan en het dagelijks functioneren te verbeteren.

Online Check voor jouw klachten

Ervaar je zelf klachten zoals deze, of andere chronische pijn? Doe de online check en bekijk of er een behandelprogramma van Medinello bij jou past:

Doe de online check

Meer weten over Tendomyogene klachten?

Dan zit je goed bij Medinello Connect! We delen hier regelmatig meer informatie over deze type klachten en tips voor een fijn een gezond leven. Ook houden we je graag op de hoogte van events en samenkomsten met andere gelijkgestemden. Meld je aan via de connectpagina of via onderstaand formulier.