Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Last van stress? Onze top 3 ontspanningsoefeningen

Ontspanning van je lichaam en je hersenen is erg belangrijk, zeker wanneer je kampt met chronische klachten of pijn. We weten allemaal van het belang af, maar weten we ook waarom? Te lang en te veel stress, of spanning zorgt voor een minder goed functioneren van je hersenen. Zo kun je sneller dingen vergeten of afgeleid zijn. Als je jouw hersenen voldoende rustmomenten geeft kun je dit voorkomen. In deze blog delen we onze tips voor meer ontspanning en rust.

De ademhaling is key

Bij angst, paniekaanvallen, hoofdpijn, vermoeidheid of een depressie speelt je ademhaling een belangrijke rol. Een snelle en krampachtige ademhaling kan een gevolg zijn van stress, maar ook een verkeerde ademhaling kan de klachten juist verergeren. Daarom is de zogenoemde buikademhaling hierbij van groot belang. Dit is te vergelijken met de ademhaling van een pasgeboren baby.

Ontspanningsoefening voor buikademhaling:

 1. Ga in een relaxte houding op een deken op de grond liggen. Leg je benen wat uit elkaar en strek je armen langs je lichaam.
 2. Sluit je ogen en denk alleen nog aan je ademhaling. Adem door je neus. Een van je handen leg je op de plek die het meest omhoog komt en daalt bij elke adembeweging. Probeer je adem naar je buik te dirigeren.
 3. Leg beide handen op je buik en volg je adem. Als je buik zakt met elke inademing en omhoog komt met elke uitademing, heb je de ademhalingsoefening onder controle.

Deze ademhalingsoefening kan al direct zorgen voor rust in je lichaam, waardoor het stressniveau daalt. Echter, zal je het meest baat hebben bij deze oefening wanneer je dit een paar weken een aantal minuten per dag blijft oefenen.

Zelfhypnose voor ontspanning

Zelfhypnose klinkt ingewikkeld, maar met de vijfvingeroefening is het zo gepiept. Deze oefening zorgt direct voor meer innerlijke rust en zelfvertrouwen én is zonder dat iemand anders het merkt in slechts 5 minuten uit te voeren. Het enige wat je nodig hebt zijn je 5 vingers.

 1. Plaats je duim en wijsvinger tegen elkaar.
  Denk hierbij aan een moment dat je lichaam zich prettig moe voelde. Bijvoorbeeld na het sporten of na het werken in de tuin.
 2. Plaats je duim en middelvinger tegen elkaar.
  Op het moment dat ze elkaar raken, denk je terug aan een moment dat je warmte of liefde voelde. Bijvoorbeeld een omhelzing of een goed gesprek.
 3. Plaats je duim en ringvinger tegen elkaar.
  Denk hierbij terug aan een moment dat je een mooi compliment ontving. Probeer dat gevoel opnieuw te beleven.
 4. Plaats je duim en pink tegen elkaar.
  Denk nu terug aan een prachtige plek waar je ooit geweest bent. Waan jezelf opnieuw op die plek en probeer het gevoel van dat moment op te roepen.

Blog - 3 tips ontspanning

Muziek voor je brein

Uit diverse onderzoeken blijkt dat muziek goed is voor ons brein. Rustige muziek zorgt dan ook voor een lagere productie van stresshormonen. Ook maakt muziek endorfine aan in de hersenen; deze stoffen verlichten pijn en verbeteren de stemming. Aangetoond is dat bijvoorbeeld het muziekstuk Air van J.S. Bach je hartslag en bloeddruk verlaagt en je ademhaling rustiger maakt. Muziek met ritme dat gelijk is aan onze hartslag wanneer je wilt ontspannen werkt het best. Hieronder de muziekstukken die een kalmerend effect hebben op een rijtje:

 • Händel – Watermuziek
 • Chopin – Nocturnes
 • Schubert – Symfonie nr. 8 in B-mineur
 • Pachelbel – Canon in D
 • Albinoni – Adagio in G
 • Mozart – Pianoconcert nr. 21
 • Beethoven – Pastorale
 • Elgar – Salut d’amour

Heb je zelf tips die bij jou goed werken of nog vragen over een van deze oefeningen of wat je nog meer kunt doen voor meer innerlijke rust? Neem gerust contact met ons op. We beantwoorden al je vragen graag.

Meer oefeningen en tips ontvangen?

Dat zit je goed bij Medinello Connect! We delen hier regelmatig meer informatie en tips voor een fijn en gezond leven. Ook houden we je graag op de hoogte van events en samenkomsten met andere gelijkgestemden.
Meld je aan via de connectpagina of via formulier hieronder ↴