Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische pijn

Leer ons kennen

Fibromyalgie Test

Zeker weten dat je fibromyalgie hebt is een lastige opgave, ook voor zorgverleners. De diagnose stellen is een ingewikkeld proces, samengesteld uit een score op bepaalde pijnpunten. Daarnaast komen typische pijnklachten van fibromyalgie, zoals chronische vermoeidheid of stijfheid, ook voor bij andere aandoeningen, zoals reuma.

Er is geen definitieve test of bloedonderzoek dat fibromyalgie kan vaststellen. Wel proberen we door middel van uitleg over de fibromyalgie testwijze meer inzicht te geven in hoe de aandoening wordt gediagnosticeerd.

 

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een lastig woord, maar dit is niet voor niks. De drie onderdelen van het begrip hebben namelijk een logische betekenis. ‘Fibro’ staat voor bindweefsel, het weefsel dat onze spieren met de botten verbindt. ‘Myo’ betekent spierweefsel en ‘algie’ betekent pijn.

Bij fibromyalgie is er dus sprake van pijn in het spier- en bindweefsel. Er is daarnaast sprake van stijfheid in het lichaam en extreme vermoeidheid. Dit kan als gevolg weer zorgen voor slaapproblemen en stemmingswisselingen. De pijnklachten zijn vaak wisselend. De klachten kunnen lang blijven en intens zijn, maar ook een tijdje wegblijven. Hierdoor is de ene periode zwaarder dan de andere.

Helaas is er nog geen oorzaak gevonden voor fibromyalgie. Wel is duidelijk dat de aandoening geen schade aanricht aan het lichaam. De klachten verdwijnen echter niet, wat fibromyalgie een chronische aandoening maakt.

 

Testen op fibromyalgie

Bij fibromyalgie is er sprake van verschillende klachten. Deze kunnen elkaar aanwakkeren en versterken. Onderstaand vind je een overzicht met de mogelijke klachten die ontstaan bij fibromyalgie: