Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Lichamelijke en mentale klachten door chronische stress

Iedereen ervaart wel eens stress. Dit hoeft in principe niet schadelijk te zijn als het niet te lang duurt. Langdurige stress kan daarentegen leiden tot verschillende lichamelijke en mentale klachten. Denk hierbij aan klachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen of angstklachten. In deze blog gaan we verder in op deze klachten, de behandeling ervan en geven we aantal tips die je direct kunt toepassen. Lees je mee?

Korte- en langdurige stress

Stress ontstaat als je het gevoel hebt dat je niet aan de eisen kan voldoen die gesteld zijn door jezelf of je omgeving. Dit kan studie- of werkgerelateerd zijn, maar ook in gezinssituaties of als je met vakantie gaat. Stress hoeft niet per se negatief te zijn, het heeft namelijk ook een functie. Het zorgt ervoor dat jij op dat moment zo goed mogelijk functioneert en de situatie waarin je verkeert tot een goed einde brengt. Het is echter heel belangrijk dat je daarna de tijd neemt om te herstellen van de stress.

En dat is waar het vaak mis gaat. We nemen niet vaak genoeg rust na een periode van stress, waardoor het lichaam niet goed kan herstellen. We vallen van de ene stressvolle situatie in de andere. Op het moment dat de balans tussen stress en rust is verstoord, is de stress niet meer gezond. We spreken dan van chronische stress.

Klachten die ontstaan door langdurige stress

Lichamelijke en mentale klachten die kunnen ontstaan door chronische stress zijn:

 • overprikkeling
 • burn-out
 • depressie
 • concentratieproblemen
 • angststoornissen
 • hoofdpijn
 • darmklachten
 • slaapproblemen
 • vermoeidheid
 • hartkloppingen
 • hartritmestoornissen
 • pijnlijke en gespannen spieren

De klachten verschillen per persoon en zullen in meer of mindere mate aanwezig zijn. Mocht je meerdere van bovenstaande klachten ervaren, dan is het verstandig om hiervoor hulp in te schakelen. Neem gerust contact met ons op als je hier behoefte aan hebt.

Chronische stress behandeling

Er zijn verschillende manieren waarop je stress kunt verminderen. Om de klachten te kunnen verhelpen is het noodzakelijk om erachter te komen waar je klachten vandaan komen. Je kunt hier natuurlijk eerst zelf mee aan de slag gaan. Maar als dit niet lukt of als je behoefte hebt aan hulp, kan het ook heel fijn zijn om een gedragstherapeut of psycholoog in te schakelen. Hij of zij kan je met behulp van mindfulness en/of cognitieve gedragstherapie helpen met het verminderen van je lichamelijke en mentale klachten die zijn ontstaan door chronische stress.

Daarnaast kunnen ontspanningsoefeningen helpen om de stressreactie in je lijf te verminderen. Een psychosomatische fysio- of oefentherapeut kan hierbij helpen. Of probeer eens een ontspanningsoefening op Medinello Soundcloud.

Eventueel biedt Medinello ook de unieke Mindfull+ Zelfzorg programma’s aan. Hierbij heb je de keuze tussen een on-demand programma en/of maandelijkse livessessies. Meer hierover lees je op de mindfull+ pagina.

klachten bij chronische stress

 

Tips bij chronische stress klachten

Mocht je eerst zelf aan de slag gaan met het verminderen van stress, dan hebben wij een aantal tips voor je. Hopelijk kunnen deze je helpen om je stresslevel te verlagen, waardoor de klachten ook verdwijnen.

Bewegen

Blijf in beweging! Of je nu gaat sporten of dagelijks een wandeling maakt, het is heel belangrijk om te blijven bewegen. Het liefst in de natuur. Dit zorgt namelijk voor ontspanning en werkt stressverlagend. Hoe verleidelijk het ook kan zijn om na een drukke dag op de bank te gaan liggen, ga lekker naar buiten! Uiteindelijk zal je merken dat het positieve effecten heeft op je stresslevel.

Voldoende slaap

Slecht slapen is een grote veroorzaker van stress. De kans is groot dat je terecht komt in een slecht slaapritme. Om dit te voorkomen is het belangrijk om een ritme en avondritueel te creëren. Zet een paar uur voor je gaat slapen alle schermen uit, neem een warm bad of douche en ga iets ontspannends doen zoals een boek lezen of muziek luisteren. Op die manier weet je lichaam dat het bijna gaat slapen en val je makkelijker in slaap. Houd daarnaast een vaste tijd van opstaan en gaan slapen aan.

Meditatie/rustmomenten

Tot slot kun je ook proberen om te gaan mediteren. Door elke dag even een moment voor jezelf te creëren waarbij je stilstaat, leer je om meer in het hier en nu te zijn. Dit kan door de dag heen helpen om stress te verminderen of ’s avonds om makkelijker in slaap te komen.

Meer informatie over chronische stress ontvangen?

Dat zit je goed bij Medinello Connect! We delen hier regelmatig meer informatie en tips voor een fijn en gezond leven zonder stress. Ook houden we je graag op de hoogte van events en samenkomsten met andere gelijkgestemden. Meld je aan via de connectpagina of via het formulier hieronder ↴