Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

Dit kunnen we leren van de Blue Zones

We zijn steeds meer bezig met gezonder leven en gezond blijven. Dit is echter soms nog best moeilijk en vergt aardig wat discipline. Oude gewoontes moeten worden doorbroken en nieuwe gewoontes moeten we aanleren. Wat betreft leefgewoontes kunnen we veel leren van de bewoners van de Blue Zones van de wereld. Benieuwd wat deze zones precies zijn? Lees dan verder!

De Blue Zones

De Blue Zones zijn plekken op de wereld waar mensen een stuk ouder worden dan de gemiddelde mens op aarde. Maar ze worden niet alleen ouder, dit doen ze ook nog eens in een betere gezondheid. Wereldwijd zijn er zeven Blue Zones te onderscheiden:

  • Loma Linda, Californië
  • Nicoya, Costa Rica
  • Sardinië, Italië
  • Ikaria, Griekenland
  • Okinawa, Japan
  • Acciaroli, Italië
  • Öland, Zweden

Geheim van de Blue Zones

Verschillende wetenschappers probeerden te ontdekken wat nu precies het geheim is van deze Blue Zones. Waarom worden de mensen die hier leven ouder en leven ze in een betere gezondheid? Is het de voeding, zijn het de sociale kringen of ligt het aan het gebrek aan stress? Onderzoekers vonden een aantal overeenkomsten tussen de Blue Zones, waar wij ongetwijfeld iets van kunnen leren.

Overwegend plantaardig eten

Een van de grootste overeenkomsten tussen de Blue Zones is dat het dieet van de inwoners gefocust is op groenten. Daarnaast eten ze veel fruit, noten, volle granen en vette vis. Ze maken veel gebruik van kruiden, eten weinig zuivelproducten en vlees en drinken nauwelijks alcohol.

Veel beweging

Een andere overeenkomst is dat inwoners van de Blue Zones dagelijks veel beweging krijgen. Niet in de sportschool maar op natuurlijke wijze. Zo wandelen ze veel, verbouwen ze groenten in hun eigen moestuin en kneden ze hun eigen brood. Beweging is een belangrijke voorwaarde voor een goede gezondheid.

Hechte sociale kring

Een oorzaak die je misschien niet meteen had bedacht is dat de mensen in de Blue Zones allemaal een hechte sociale kring hebben. Ze hebben goede familiebanden, een hechte vriendenkring en hebben veel sociale contacten in hun leefomgeving. Zo brengen ouderen hun dag door bij de kinderen, gaan ze niet met pensioen als ze nog bezig kunnen zijn en blijven ze hierdoor sociaal actief tot aan hun dood.

Besef van tijd

Tot slot is het besef van tijd een belangrijke factor in de gezondheid van de inwoners. Ze leven met name met hun biologische klok en nemen het niet te nauw met de tijd. Hierdoor ervaren ze weinig stress en leven ze met het ritme van de dag. Stress is een veroorzaker van veel ziektes en verlaagt de werking van het immuunsysteem. Niet teveel met tijd bezig zijn en volgens jouw biologische klok leven, kan dus een positieve invloed hebben op je gezondheid.

Wat zou jij graag willen leren van de inwoners van de Blue Zones?