Eenzaamheid is dichterbij dan veel mensen denken en komt niet alleen voor bij mensen die oud zijn, weinig familie hebben of in een verzorgingshuis zitten. Iedereen voelt zich weleens eenzaam en dat gaat meestal vanzelf weer over, maar er zijn veel mensen waarbij dat niet het geval is. Het wordt een probleem en iemand kan zelfs in een sociaal isolement terecht komen. Eenzaamheid is iets anders dan alleen zijn. Er zijn mensen die alleen, maar gelukkig zijn. Eenzaam kun je zijn als je alleen bent, maar komt ook voor terwijl je veel familie en vrienden om je heen hebt. Sociale media helpen de eenzaamheid nog wat verder in de hand. We kunnen contact maken met iedereen op de wereld, we zien de gelijkenissen maar juist ook de dingen die van jouw eigen leven afsteken. Aangezien we ons leven spiegelen aan die van anderen en snel conclusies trekken kan dit je onzeker een eenzaam maken.
Eenzaamheid kent vele gezichten, veel verschillende oorzaken en veel verschillende oplossingen. Eenzaamheid betekent dat je je niet verbonden voelt met de mensen om je heen, ook al zijn ze er wel. Je ervaart een gemis van een hechte, emotionele band met anderen of je hebt minder contact met andere mensen dan je zou willen (eenzaam.nl). Het is een persoonlijke ervaring; de een heeft een groter sociaal netwerk of meer betekenisvolle relaties nodig dan de ander.
Iedereen hoort graag ergens bij of wil graag gezien worden. Als je je eenzaam voelt, voelt het alsof je niet gezien wordt en je gaat er alles aan doen om de erkenning te krijgen dat je er mag zijn. Iedereen zal zich gedragen op een manier waarop je de meeste liefde ontvangt. Je ‘zelf’ of jouw ‘ware ik’ dat is de ik die in je zit en jou door en door kent. Die alles van je weet en alles met je heeft meegemaakt en weet waar jij behoefte aan hebt. Luister naar jouw ‘ware ik’ die jou iets wil vertellen. Ben je niet verbonden met je ‘ware ik’ dan zit daar mogelijk het fundament voor het ontstaan van eenzaamheid. Misschien voelt je ‘ware ik’ wel pijn of verdriet, maar heb je er een muurtje omheen gezet om dat niet te voelen. Je zorgt liever voor een ander zodat je niet hoeft te luisteren naar je ‘ware ik’ en op die manier toch gezien wordt door je omgeving. Het is nou eenmaal makkelijker je te richten op de problemen van een ander dan die van jezelf en dat houdt het muurtje om jouw ‘ware ik’ in stand. Misschien dat je je wel terugtrekt om je zelf niet te hoeven laten zien. Het gevolg is dat je nóg minder erkenning krijgt voor wie jij bent. De deur naar jouw gevoelswereld blijft gesloten en voor de ander wordt het nog moeilijker om jou te leren kennen en aan te voelen wat er speelt.
Er kunnen veel dingen gebeuren in het leven die de oorzaak kunnen zijn van de eenzaamheid die je voelt. Een partner die wegvalt, een ziekte waardoor je niet meer kunt werken, een jeugd waarin er wantrouwen naar anderen is ontstaan en waar jouw ware ik geen erkenning heeft gekregen, vele tegenslagen in het leven en misschien wel een combinatie van deze factoren. Eenzaamheid gaat gepaard met negatieve gevoelens, van leegte, verdriet, angst, zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten. Je hebt misschien het gevoel dat er niets aan te doen is, maar dat is er wel. De oplossing hoeft ook niet te liggen bij een ander. Er is geen standaardoplossing voor omdat voor iedereen eenzaamheid anders kan zijn.
Luister vooral naar je gevoel, kijk waar jij behoefte aan hebt. Praat daar met mensen over die je vertrouwt en probeer deze gevoelens aandacht te geven. De verbinding met jezelf is de sleutel van de deur naar de connectie met anderen. Misschien begint de connectie met anderen wel hier in deze blog, met de mensen die in hetzelfde schuitje zitten, al is dat op social media!