Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

8 tips om je brein gezond te houden

Bij ‘gezond leven’ denken we vaak aan het fit houden van je lichaam. Het gezond houden van je brein is echter minstens zo belangrijk! De hersenen sturen immers het lichaam en slaan belangrijke informatie op. Door het brein te trainen kun je ziektes voorkomen en je geheugen verbeteren. In deze blog geven wij je daarom acht tips om je brein gezond te houden.

Eet gezond

Deze zag je vast al aankomen, maar ook voor je brein is het goed om gezond te eten. De hersenen gebruiken een groot deel van onze energie. Het is dus belangrijk om deze aan te vullen met goede voedingsstoffen zoals groente, fruit en volkoren graanproducten. Wanneer je dit niet doet, zal je brein ook een signaal geven. Je krijgt dan hoofdpijn, wordt duizelig of kan je slecht concentreren.

Zorg voor voldoende slaap

Naast gezonde voeding is slaap ook een van de belangrijkste pijlers voor een gezond brein. Het krijgen van voldoende slaap is essentieel voor het optimaal presteren van de hersenen. Je lichaam en brein kunnen dan rusten en opladen. Zonder genoeg slaap, zal de aansturing van je lichaam moeizamer gaan. Ook kunnen ervaringen minder goed worden verwerkt, waardoor herinneringen minder goed worden aangemaakt.

Drink niet teveel alcohol

Een bekende boosdoener van het minder presteren van het brein is alcohol. Het drinken van alcohol is dan ook slecht voor het brein. Af en toe een alcoholisch drankje kan niet zoveel kwaad maar ben je een zware drinker? Dan kan dit voor hersenbeschadiging zorgen. Ga hier daarom verantwoordelijk mee om.

Zorg voor nieuwe prikkels

Om je brein ‘jong’ te houden is het goed om het bloot te stellen aan nieuwe prikkels zo nu en dan. Rijd je elke dag dezelfde route naar werk? Dan word je brein lui en hoeft het geen moeite meer te doen om de weg te vinden. Door een keer een andere route te nemen, fris je de hersenen als het ware op. Je kunt nieuwe informatie steeds sneller verwerken en het vermogen om problemen om te lossen wordt vergroot.

Blijf bewegen

Ook voor je hersenen is het goed om te bewegen en sporten. Hierdoor neemt de activiteit in de hippocampus toe. Dit gebied in de hersenen speelt een belangrijke rol bij het leren en onthouden van nieuwe zaken. Door elke dag te bewegen, verbetert je geheugen en kun je beter plannen.

Train je hersenen d.m.v. spelletjes

Je kent ze ongetwijfeld, de zogenaamde hersentraining spelletjes. Deze werken echt en zorgen ervoor dat je bepaalde gebieden in de hersenen activeert. Door af en toe een kruiswoordpuzzel of sudoku te maken, daag je de hersenen uit. Ook het lezen van een boek of het schrijven in een dagboek valt hieronder!

Bescherm je brein

Hersenschade kan ontstaan wanneer je klappen op je hoofd krijgt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je valt op je hoofd, bij vechtsporten of als je wilt koppen tijdens een potje voetbal. Probeer de kans hierop dus te beperken en draag een helm wanneer dit mogelijk is.

Ga mediteren

Tot slot is het goed voor het brein om regelmatig te mediteren. Hiermee vermijd je stress en gun je de hersenen een rustmoment. De productie van stresshormonen wordt verminderd waardoor zowel je lichaam als brein beter zullen functioneren. Je gaat je gegarandeerd beter voelen!

Ga jij aan de slag met deze tips om je brein gezond te houden?