Medinello

Zorg van de toekomst

Revalideren bij chronische (pijn) klachten

Leer ons kennen

De eenzaamheid van revalideren en hoe je dit kunt verminderen

Wanneer je moet revalideren, is dat op zichzelf al erg vervelend. Je wordt vaak belemmerd in het dagelijks functioneren en kampt vaak ook met pijn. Helaas kan het revalidatieproces ook nog eens heel eenzaam zijn. Doordat je niet mee kan doen aan sommige sociale activiteiten en de enige bent die het revalidatieproces ervaart, kun je je heel alleen voelen. In deze blog vertellen wij je meer over de eenzaamheid van revalideren en geven wij je tips hoe je dit kunt verminderen.

Eenzaamheid tijdens het revalideren

Revalidatie kan ervaren worden als een moeilijke periode. Naast dat je pijn hebt en het je dagelijkse leven veranderd, kunnen er ook vragen opspelen als: ‘Komt het nog wel goed met mij?’ en ‘Zal dit ooit stoppen?’. Ook wanneer het revalidatieproces is afgelopen kan het best lastig zijn om opeens wel weer volop mee te kunnen doen met alles.

Begin daarom na het revalideren weer rustig met het oppakken van je oude routines en handelingen. Zo overprikkel je jezelf niet en kun je even wennen aan de nieuwe situatie. Wees echter niet té voorzichtig, anders blijf je angstig en durf je straks bepaalde dingen niet meer te doen. Wanneer het goed voelt, kun je het aan.

Sociale isolatie

Wanneer je aan het revalideren bent, vereist dit vaak jouw volledige aandacht. Het is hierdoor lastig om je sociale leven op peil te houden en je familie en vrienden de aandacht te geven die je zou willen of gewend was te geven. Zij begrijpen natuurlijk wel waarom je ze even minder kunt zien, maar ook voor jezelf kan het moeilijk zijn om ze te moeten missen.

Gelukkig kun je steun vinden bij artsen en mentoren in het revalidatiecentrum. Ook kan het heel fijn zijn om te praten met andere patiënten of lotgenoten. Zij begrijpen vaak zelfs beter wat jij doormaakt dan je familie en vrienden. Probeer elkaar op te vrolijken en bedenk goed waarvoor je het doet. Uiteindelijk is natuurlijk het doel om weer zo goed mogelijk te kunnen functioneren.

Grenzen stellen

Om weer goed mee te draaien in het dagelijks leven na het revalideren, is het belangrijk om goed te leren om jouw grenzen aan te geven. Tijdens de revalidatie leer je hoe je bepaalde activiteiten op moet pakken en kunt doseren. In jouw sociale kringen zullen ze hier misschien aan moeten wennen en zullen mensen het anders doen. Het is daarom belangrijk om duidelijk jouw grenzen aan te geven en hier niet over heen te gaan.

Doe je dit wel, dan kunnen sommige klachten terugkomen en zal alles veel energie kosten. In het begin zal het wennen zijn om bepaalde dingen anders te moeten doen dan anderen. Dit kan ook een eenzaam gevoel oproepen. Na een tijdje zal je echter merken dat iedereen er helemaal aan gewend is en dat jij er zelf beter van wordt. Kom op voor jouw eigen belangen!

Tips om eenzaamheid tegen te gaan

Wanneer je je eenzaam voelt, kan het best lastig zijn om jezelf uit dit gevoel te halen. Daarom geven wij je een aantal tips die je hierbij kunnen helpen.

Ga het gesprek aan

Dit klinkt misschien voor de hand liggend maar is erg belangrijk. Door af en toe een praatje te maken met mensen om je heen, ga je je beter voelen. Dit hoeven niet per se familie of vrienden te zijn maar kan ook iemand bij de bakker of kapper zijn. Ook kun je je actief aanmelden voor vrijwilligerswerk of iemand uit jezelf op bellen.

Probeer social media te vermijden

Het kan fijn zo’n om af en toe even op social media te kijken maar probeer jezelf er niet in te verliezen. Door constant te scrollen door de levens van anderen ga je je namelijk niet beter voelen. De meeste mensen laten alleen maar hun gelukkige momenten zien, hierdoor kun jij een eenzaam en verdrietig gevoel krijgen. Probeer daarom niet teveel op je telefoon te zitten maar maak offline connecties.

Praat over je eenzaamheid

Deze vind je waarschijnlijk lastig maar kan wel erg opluchten. Door over jouw eenzame gevoelens te praten, kan er een last van je schouders vallen. Je zult merken dat je niet de enige bent die met dit gevoel rondloopt. Door je kwetsbaar op te stellen zullen andere mensen je willen helpen en kun je de eenzaamheid verminderen.

Probeer tevreden te zijn met jezelf

Wanneer jij je eenzaam voelt, kan dit gepaard gaan met negatieve gevoelens over jezelf. Deze zijn vaak nergens voor nodig en het is daarom belangrijk om lief voor jezelf te zijn. Maak de momenten dat je alleen bent daarom aangenaam en verzorg jezelf goed. Zet fijne muziek op, neem een warm bad of houdt een dagboek bij.

Blijf bezig

Tot slot is het goed om bezig te blijven en niet bij de pakken neer te gaan zitten. Wanneer je geen actie onderneemt, zal er ook niets veranderen. Je hoeft geen grote activiteiten te ondernemen maar door klein te beginnen, bereik je ook iets. Probeer daarom elke dag eventjes naar buiten te gaan of iemand te bellen.

Heb jij last van eenzaamheid en wil je er graag met iemand over praten? Neem dan gerust contact met ons op.